The technical part Copy

Bij het maken van een goede website komt behoorlijk wat techniek kijken. Je zult begrijpen dat als je die niet goed toepast het je behoorlijk wat tijd en energie kan gaan kosten.
Zo is het uiteraard heel belangrijk dat je website snel laadt, lekker draait en goed vindbaar is.

Als eerste zorg je daarom voor het registreren van een domeinnaam en het afsluiten van hosting bij een hostingprovider.
Goed bekend staande providers zijn bijvoorbeeld Antagonist, Siteground of Hostnet.

Je kunt ook kiezen voor een iets minder grote maar meer persoonlijke hostingpartij. Ik heb zelf een hele fijne samenwerking met: Roelinde Brons van Webstudio25 (www.webstudio25.nl)
Roelinde biedt ook onderhoudspakketten aan voor websites, zodat je je geen zorgen meer hoeft te maken om het technische gedeelte van jouw website.

Wat houd dat precies in die domeinnaam en hosting?

Je kunt een domeinnaam omschrijven als jouw online adres, en de hosting is eigenlijk het huis wat op dat adres staat.

JE DOMEINNAAM
Je domeinnaam kun je simpel omschrijven als jouw ADRES op het internet. Je tikt de URL (het adres) in van degene die je zoekt, en je komt op de juiste website terecht. 

Als je nog niet direct een website gaat maken maar wel vast je domeinnaam vast wilt leggen kun je dat vast doen zonder hosting af te sluiten. Wel raad ik je aan om meteen even goed te kijken waar je dat doet en of je daar ook hosting af kunt sluiten.
Het is namelijk wel mogelijk je domeinnaam later te verhuizen naar een hostingpartij, maar dat geeft vaak best wat ‘gedoe’. Het is gewoon mogelijk, maar het scheelt nogal bij de ene of de andere hoster hoe makkelijk dit gaat. Het is dus mogelijk, maar als je nog een domeinnaam vast moet leggen zou ik zeggen: Kies meteen voor een goede partij waar je ook de hosting af wilt sluiten.

HOSTING
Hosting is eigenlijk het huren van een stukje online opslag, geheugen en een server bij een webhoster.  Het hierboven genoemde HUIS dus. De webhoster zorgt ervoor dat je website functioneert en dat je een zakelijk emailadres kunt koppelen en gebruiken.
De hoster voert updates uit en zorgt voor de beveiliging. 

Webhosting heb je nodig vanaf het moment dat je je website daadwerkelijk op gaat zetten en wanneer je wilt gaan mailen vanaf je zakelijke emailadres.

Meer uitgebreide informatie over domeinnaam en hosting vind je ook in de training ‘Een ijzersterke website-voorbereiding’ waartoe je ook toegang hebt via de mijn-accountpagina.

Welkom in de online wereld

Werken met WordPress

Domeinnaam en hosting geregeld. Hoe nu verder?


Ik raad ik je aan om met WordPress te werken.
Waarom?
Omdat WordPress een open source netwerk is en het meest gebruikte systeem ter wereld.
Het is niet zo ‘makkelijk’ in gebruik als sommige webbuilders, (tenmisnte niet als je er niet in thuis bent) maar daar zit meteen de grootste vergissing die veel ondernemers maken.
Ze gaan aan de slag met een ‘knutselzelfjewebsiteinelkaar’ systeem.
En dat is logisch want het is op deze manier vrij eenvoudig om zelf een mooie website te maken.

Waar het mis gaat is bij de techniek en functionaliteit. Om te beginnen kunnen je hier goed mee vooruit, maar als je ook maar iets aan wilt passen of toe wilt voegen aan je website (en als je gaat groeien ga je dat 95% zeker doen) dan wordt het moeilijk.
Deze systemen zijn namelijk helemaal voorgeprogrammeerd en het koppelen van plugins, een emailmarketingsysteem of betalingssysteem gaat vrijwel altijd moeizaam of heel omslachtig. Of gewoon NIET. 

Geloof me, bijna iedereen die start met zo’n website komt hier binnen een jaar op terug en stapt over op WordPress.
Wat mij betreft zonde van je tijd, geld en energie dus.

Het voordeel van WordPress is dat je gewoon echt basic kunt beginnen en daarna alle mogelijkheden hebt om uit te breiden en alle mogelijke systemen te koppelen.

Download WordPress ALTIJD via je hostingprovider (wordpress.org) en NIET via WordPress.com.
WordPress downloaden via wordpress.com lijkt op het eerste oog wellicht logisch en interessant omdat het gratis is, maar er kleven een hoop nadelen aan. Zo krijg je een omgeleide URL ( niet professioneel), mag WordPress adverteren op jouw website en kun je veel thema’s en plugins niet koppelen.
Zo gauw je dat wel wilt ga je betalen. En als je hier een beetje op een fijne manier gebruik van wilt maken betaal je heel snel VEEL meer dan bij een hostingpartij.
Dus echt: Installeren via je HOSTER!

Om deze reden raad ik je ook aan om een goed (betaald) thema te gebruiken.
Gratis thema’s werken voor de basis prima, maar wanneer je meerdere plugins of systemen wilt koppelen word je beperkt in de functionaliteiten.
Ik raad persoonlijk Divi aan. Door webbouwers wordt ook vaak gekozen voor Astra i.c.m Elementor.

Je kunt voor Divi zelf een licensie kopen die je koppelt aan je website, maar mocht je dit willen kun je deze ook met een korting bij mij verkrijgen. Ik heb de lifetime licensie.
Wanneer je je website door mij laat maken zit het Divi thema bij de prijs inbegrepen.

Denk goed na over het doel van je website en wat daar technisch gezien bij komt kijken.


– Wil je data bij kunnen houden installeer dan Google analytics en de Facebookpixel op je
website.
– Wil je aan de slag met E-mailmarketing, sluit dan een abonnement af en koppel deze aan je
website.
– Wil je betaalde diensten aanbieden op je website, kijk dan naar de mogelijkheden om
online diensten te verkopen via je website en ga aan de slag met een goed betalingssysteem.
Ik werk met Active Campaign, Woocommerce en Mollie.
Meer hierover volgt nog in de volgende modules.

Vraag jezelf goed af of je jouw website zelf wilt bouwen of dat je het technische gedeelte uit handen wilt geven.
Mits jij heel handig bent, veel technische kennis hebt en veel tijd over hebt, adviseer ik dit te laten doen.
Natuurlijk heb ik daar een aantal goede redenen voor.

1.
Mits je natuurlijk weet hoe het bouwen werkt of je hiervoor een training hebt gevolgd, wordt het bouwen van een website vaak onderschat.
Zoals ik al zei, met een voorgeprogrammeerd systeem wordt het je makkelijk gemaakt, maar er komt (waarschijnlijk al vrij snel) een dag dat je vast loopt op de functionaliteit.

2.
Er komt technisch gezien veel kijken bij het maken van een website.
Als je niet weet wat je allemaal moet doen zal je website ook niet goed functioneren en zal dit je veel tijd en frustratie op gaan leveren.

3.
Er zijn ontzettend veel mogelijkheden en systemen om jouw website gebruiksvriendelijker te maken en de functionaliteit te verbeteren. Maar dan moet je wel weten hoe dat werkt.
Weet je welke plugins je waarvoor moet gebruiken? Hoe je backups maken? Hoe je ervoor zorgt dat je website beveiligd is en hoe je koppelingen met andere systemen maakt?

4.
Als je zelf zonder veel kennis start met het maken van een website, loop je waarschijnlijk vrij snel vast en dat kost je tijd en een hoop frustratie. Wanneer je vervolgens besluit er iemand bij de halen zal die overal moeten gaan checken wat je gedaan hebt en wat er verbetert moet worden. Het kost vaak veel tijd om op te sporen waar de fout zit waardoor van voor af aan beginnen vaak de snelste en beste optie is.
Al met al een hoop tijd en energie verspilt en alsnog de kosten.

Mijn advies dus: Geef dit uit handen!

Wil je wel graag zelf leren om je website te bouwen? Lijkt het je leuk om dit zelf te doen, en wil je graag zelf je website kunnen onderhouden? Niet voor elk wissewasje je webbouwer in hoeven schakelen?

Ik kreeg steeds meer vraag van klanten die toch echt graag zelf wilde leren om een website te bouwen, en daarom heb ik sindskort mijn gloedje nieuwe training: ‘Maak je eigen website in WordPress’ online staan.
In deze training leer je van A tot Z hoe je zelf een veilige, goed opgebouwde website maakt in WordPress.
Ik leer je van A tot Z hoe je een website opbouwt, inricht en vormgeeft.
Ook leer je hoe je jouw website goed kunt onderhouden. 2 vliegen in één klap dus.

Meer weten over deze training? Klik dan even HIER.

In de volgende module vertel ik je alles over de psycholgie achter een goede website en een stuk online marketing.