Learndash voor het maken van online trainingen

Een online programma kun je natuurlijk op verschillende manieren aanbieden.
Soms denken we in het begin ook te ingewikkelend, groots of meeslepend en is het eigenlijk heel makkelijk te realiseren.

Zo bood ik bijvoorbeeld mijn ‘afterwebsitevideo’s’ en kleine online trainingen in het begin gewoon aan via beveiligde websitepagina’s op mijn website.
Het eerste jaar heb ik alle trainingen en betaalde producten dus gewoon op deze manier aangeboden en verkocht.
Een prima manier om te starten dus.

En zo heb ik laatst een pilotprogramma gevolgt gewoon via de mail.
Elke week een mail met een video, een instructie en een werkboek en klaar.
Was erg duidelijk en overzichtelijk, dus prima te doen.

Laat je dus niet belemmeren doordat je de kriebels krijgt van techniek.

Natuurlijk zitten er wel voordelen aan het meteen in een online omgeving zetten want het kost je een keer tijd en moeite en het staat. Dat is dus zeker een optie, en ook een online leeromgeving hoeft niet mega ingewikkeld te zijn. Sterker nog: mijn leeromgeving is heel simpel ingericht, juist omdat het een duidelijke functie heeft: Leren. Ik wil dus juist zo min mogelijk afleiding op mijn academy.

Zelf werk ik met de Plugin Learndash. Een plugin voor WordPress die ik installeer op een subdomein van de huidige website.
Mijn website is www.jouwbusinessonline.com. Mijn academy staat op academy.jouwbusinessonline.com.

Een subdomein kun je gratis aanvragen bij je hoster en zorgt dus dat je je website en academy gescheiden houdt en voorkomt dus ook dat je website traag word door de plugin en het betalingsysteem.

Soms moet je hiervoor je hostingpakket iets ophogen omdat je meer vermogen nodig hebt, maar ik betaal nu nog steeds maar 15 euro per maand voor beide domeinen.

Daarnaast heb je dan de kosten voor Learndash. Deze kun je via de website aanschaffen voor 159 dollar per jaar.

Je kunt ook via mij een licensie aanschaffen en betaald dan 99 euro per jaar.

De hostingkosten en Learndashkosten zijn in principe de enige kosten die je maakt om je online academy te laten draaien.

Je kunt nog gebruiken maken van de betaalde versie van cartflows (99,- euro per jaar) of een plugin om Moneybird te koppelen (35 euro) maar dit zijn geen musthaves om online te kunnen verkopen.
Zelf stap ik binnenkort over op kennis.shop, een online betaalsysteem voor online ondernemers waarmee ook upsells, kassakoopjes, termijnbetalingen en abonnementen mogelijk worden.

Naast Learndash zijn er natuurlijk nog veel meer mogelijkheden om een online academy te bouwen.
Denk aan Huddle, Poppiez en bijvoorbeeld Kajabi.

Het voordeel van deze systemen is dat alles voor je geregeld word en de klantenservice is veel gevallen ook nog eens top is geregeld is. Daar hangt uiteraard ook een prijskaartje aan.
Bij bijvoorbeeld een Huddle heb je ook de mogelijkheid om een online community toe te voegen aan je online programma.
Ik heb een aantal community’s die ik volg, en het is denk een kwestie van wennen.
Persoonlijk merk ik dat ik niet de moeite neem om de app te openen of naar de community te gaan. Daarnaast is alles afgekaderd in verschillende ‘rooms’ wat superoverzichtelijk is maar voor mij de drempel hoger maakt om er daadwerkelijk aan deel te nemen.

Ik denk dus dat het een kwestie van afwegen is wat bij je past.

Mijn voorkeur gaat duidelijk uit naar Learndash in combinatie met een besloten Facebookgroep maar kijk daarvoor goed naar jouw eigen wensen en wat jij belangrijk vind.

Wat ik het grote nadeel van systemen als Huddle, Poppiez of Kajabi vind is dat ze alles in eigen beheer houden. Fijn als je er geen omkijken naar wilt hebben, maar het nadeel is dat het koppelen van andere systemen vaak of niet kan, of via een externe tool gebeurt.
Denk bijvoorbeeld aan Active Campaign (wat door 80% van de online ondernemers gebruikt word) Daarvoor is geen rechtstreekse koppeling mogelijk. Wat betekent dat je bijvoorbeeld een tool als Zapier nodig hebt om alles aan elkaar te koppelen.

Zapier is een fijne tool, maar niet supersimpel. Je hebt dus wel weer kennis van zaken nodig om hiermee aan te slag te gaan.
Daarnaast heb je de betaalde variant nodig om van de extra opties (die het leven makkelijker maken) gebruik te kunnen maken. Weer extra kosten dus.

Al met al heeft het daarom niet mijn voorkeur. Met WordPress, Woocommerce, Mollie en Learndash (en het liefst Active Campaign) koppel je alles rechtstreeks.

Maar nogmaals: Weeg voor jezelf af wat de voor en nadelen zijn en wat past bij jou!

Hieronder een video over hoe een online academy/leeromgeving voor je online training of programma eruit kan komen te zien en hoe je deze gebruikt.

Wil je graag een leeromgeving laten maken? Dat kan ik voor je doen!

Check deze pagina waar je alle informatie kunt vinden.

Inmiddels kun je ook mijn online training ‘Maak je eigen leeromgeving in Learndash’ volgen.

In deze training leer ik je helemaal zelf een leeromgeving bouwen, inrichten en beheren.
Wel zo handig, zodat je ook zelf overweg kunt met je leeromgeving/ academy, en flink wat kosten van bouwen en onderhouden bespaard.
Bij deze training kun je ook voordelig je jaarlicentie voor Learndash aanschaffen.

Lees hier alle info over de online training ‘Maak je eigen leeromgeving in Learndash.’

Check hier de video over hoe zo’n online leeromgeving eruit komt te zien: