Hoe werkt LinkedIn

LinkedIn is in de basis echt een netwerkplatform voor zakelijke contacten. Maar het heeft de laatste jaren een socialer imago gekregen. LinkedIn wordt steeds vaker gebruikt voor samenwerkingen en wanneer mensen gericht op zoek zijn naar een bepaalde dienst of een bepaald product.
Ook wordt er wordt steeds meer (gratis) waarde gedeeld en onderling gekeken wat men voor elkaar kan betekenen.
Je zou dus kunnen zeggen dat LinkedIn wat socialer is geworden vergeleken met een aantal jaren geleden.

Wanneer je op LinkedIn een profiel aanmaakt, nodig je mensen uit om te connecten (linken) of je wordt zelf uitgenodigd door anderen.
Hiervoor stuur of ontvang je een connectieverzoek wat de andere persoon kan accepteren of weigeren.

Op het moment dat je gelinkt bent met LinkedInleden, ben je eerstegraadsconnecties van elkaar. Is je connectie met iemand anders gelinkt, dan noem je die andere persoon een tweedegraadsconnectie. De connecties van de tweedegraadsconnecties noem je derdegraadsconnecties. Al deze connecties bij elkaar vormen jouw netwerk. Je kunt op het profiel van een LinkedInlid zien in de hoeveelste graad hij of zij zit door het cijfer achter de naam.

Het organisch bereik op LinkedIn is groot.
Ook op LinkedIn wordt steeds meer gebruik gemaakt van video en zie je dat video steeds beter scoort.
Het bereik op LinkedIn kan tot wel een maand doorlopen. En dat heeft natuurlijk zijn voordelen.
Je kunt hier dus rustig eens in de 2 weken posten, en je hoeft niet zoals op bijvoorbeeld Insta dagelijks aanwezig te zijn. Het voordeel is dat je een druppeleffect hebt. Dat berichten langer zichtbaar zijn en je via via snel bij een groot publiek zichtbaar kunt worden.

Connecten op LinkedIn

Daarvoor is het natuurlijk wel handig als je zelf redelijk wat connecties hebt.
Je kunt op LinkedIn dus ook het beste actief mensen uitnodigen om te connecten. Blijf wel kritisch op het linken met mensen waar je ook echt iets aan hebt en ga geen mensen uitnodigen om maar connecties te hebben.
Als je eenmaal wat connecties hebt is het interessant om eens naar gemeenschappelijke connecties te kijken. LinkedIn geeft hiervoor zelf suggesties of basis van huidige connecties en bezochte profielen.
Wanneer je mensen uitnodigt om te connecten wordt wel aangeraden altijd een persoonlijk berichtje mee te sturen en het gesprek aan te gaan.

Direct sales wordt niet gewaardeerd. Het platform gaat echt over het tonen van interesse en delen van waarde. Verder houdt LinkedIn zijn bezoekers graag op het platform en wordt het direct delen van links in berichten niet gewaardeerd.
Wil je dus mensen naar je website verwijzen dan zul je dat op een andere manier aan moeten pakken. (ik vertel je hier later meer over.

Ook LinkedIn heeft een algoritme maar het voordeel van dit algoritme is dat dit echt werkt op views en dat het niet zozeer gaat om reacties of likes. Hier tellen dus ook je stille volgers mee (de mensen die stil staan bij je bericht, het lezen, maar niet reageren.)
Uiteraard wordt interactie altijd gewaardeerd en wordt dus wel geadviseerd altijd een kwartier voor en na het posten van een bericht actief aanwezig te zijn.
Wat je ook kunt doen om je bereik te vergroten is het stellen van hulpvragen en het delen van je expertise.. Wie je waarbij kan helpen? Of juist: waar ben je naar op zoek en wat heb jij nodig?

Wat betreft het delen van content kun je denken aan:
– Wat inspireert je
– Visie ontwikkeling vakgebied
– Tips & Tricks
– Waarom je doet wat je doet
– Waar jouw klanten tegen aan lopen.

Wat ik je aanraad voor je dus aan de slag gaat met connecten en het delen van berichten is in eerste instantie het goed inrichten van je Profiel. Dit is echt jouw visitekaartje of digitale CV.
Net als op je website heb je maar één kans op een goede eerste indruk te maken. Benut die dus.
Start met een sterke intro en zorg dat jouw profiel een samenvatting is van jouw website.