Het SEO doe-het-zelf stappenplan

Dan nu verder met het opzetten van jouw SEO basis stappenplan:
Komt ie:

  • Het bepalen van je doelgroep

    (Ja daar is hij weer)
    Met jouw website wil jij jouw ideale klant bereiken. Dan is het dus wel belangrijk dat je weet wie die klant is. Wanneer mensen zoeken in google zijn dat (koop)gerichte bezoekers. Ze zijn vaak op zoek naar een specifiek product of dienst. Probeer je doelgroep dus te specificeren om te zorgen dat jouw ideale klant bij jou uitkomt. Verplaats je in je ideale klant.
    Waar is hij/zij naar op zoek?
    Wat is de vraag achter de zoekopdracht?
    Bedenk dus niet per se waar je op gevonden wilt worden, maar waar diegene op zal gaan zoeken.
    Dit worden de zoekwoorden genoemd. En deze ga je terug laten komen op jouw website.
  • Zorg voor een goede tekstopbouw en inhoud

    Sommige mensen denken nog steeds dat SEO inhoud dat je zo vaak mogelijk je zoekwoord op je website moet proppen.
    DAT je jouw zoekwoorden moet gebruiken is zeker waar. Maar belangrijker is hoe en waar. Niet hoe vaak.
    Gelukkig beoordeeld google ook op bezoekersgedrag en op een kwalitatief goede inhoud. Hoe langer mensen op je website doorbrengen, hoe relevanter google jouw website ziet. Zorg dus dat je lezer geboeid raakt! En dat hij verder wil lezen. Dit doe je door de tekstopbouw en een sterke inhoud. Bied waarde!
  • Zoekwoorden (keywords) bepalen

    Zoals eerder genoemd ga je dus op zoek naar woorden waar jouw klant op zoekt. Ga op zoek naar zoveel mogelijk omschrijvingen van jouw beroep, jouw bedrijf, jouw product of jouw dienst.
    Je kunt deze woorden bepalen door zelf te bedenken waar jouw ideale klant op zou zoeken.
    Vraag familie of vrienden waar zij op zouden zoeken. Google geeft ook automatisch al suggesties. Kijk eens of dat zoekwoorden zijn die jouw doelgroep zou gebruiken. In de video hieronder laat ik je zien hoe je zelf eenvoudig al aan de slag kunt met zoektermen en al een goed beeld kunt krijgen van wat zo’n zoekterm je oplevert.

Als je echte cijfers wilt, kun je aan de slag met zoekwoordentools.

Doormiddel van zoekwoordentools kun je ook inzichtelijk maken hoe vaak er op bepaalde zoekwoorden gezocht wordt.

Je kunt een account aanmaken in Google Adwords. Die bieden een hulpprogramma op te checken hoevaak er op zoekwoorden gezocht word. Je kunt ook  een tool gebruiken als:  Ubersuggest of KewordTool.io. De laatste is redelijk prijzig voor particulier gebruik.
Maar met Uberseggest (https://neilpatel.com/nl/ubersuggest/) kun je echt al heel veel leren en achterhalen over jouw website en jouw zoekwoordmogelijkheden.
Door je gratis te registeren krijg je:

  • Meer keyword suggesties
  • Dagelijks ranking volgen
  • Gepersonaliseerde SEO suggesties

Ook geeft Neil regelmatig gratis webinars om je uit te leggen wat je nog kunt doen om je zoekvolume te verhogen.
Ik ben geen affiliate, dit is puur mijn eigen ervaring en een tip voor jou!
Neem dus een kijkje, en kijk of je er mee vooruit kunt.

Op basis van de resultaten ga je bepalen welke woorden een goed zoekvolume hebben. Waarom zeg ik goed en niet hoog?
In eerste instantie zou je misschien neigen om alleen de woorden te gebruiken die heel hoog scoren.
Maar je moet juist gaan voor de middenmoot.
Woorden met weinig zoekvolume, daar wordt nauwelijks op gezocht.
Maar woorden met een heel hoog zoekvolume zijn vaak te breed, niet specifiek genoeg en je concurreert met teveel anderen. Uiteraard kun je dit woord gebruiken, maar door alleen voor dat woord te gaan, ga jij niet boven aan komen.

Waar plaats je zoekwoorden?


Je zoekwoorden komen eigenlijk bijna overal op je website terug.
Maar het gaat niet alleen om de daadwerkelijke tekst op jouw website. Denk ook aan de URL, de Meta-tekst en de afbeeldingen op je website.
Voor iedere pagina ga je aan de slag met het maken van een logische tekstopbouw waar je de geselecteerde zoekwoorden op een logische wijze in terug laat komen.

Je schrijft dus echt vanuit de zoekwoorden, en schrijft je tekst en informatie er daarna omheen. Zorg wel dat de tekst natuurlijk blijft, en het niet een aaneengeplakte brei van zoekwoorden wordt.
Als je gebruik wilt maken van SEO, doe dan eerst een goed zoekwoordenonderzoek en schrijf op basis daarvan je websiteteksten.


Wanneer je pagina’s af zijn gaan we kijken naar je totale website.
Hieronder volgt een lijst met plekken op je website waar je het zoekwoord terug moet kunnen vinden.

Hoe verder het keywoord vooraan in de tekst staat, hoe meer relevant het is voor Google. Start dus boven aan.
Het is raadzaam om per pagina focus te leggen op een belangrijk zoekwoord. Het gebruiken van zoekwoorden en zoekwoordcombinaties moet namelijk niet ten koste gaan van de inhoud en leesbaarheid van je teksten.

1. De titel
Start met de titel van je pagina in het pagina-overzicht wanneer je je pagina opzet.

2. Omschrijving
Schrijf daarna je omschrijving (metatekst) per pagina. Je metatekst voer je in in het Yoast Seo gedeelte aan de achterkant van je website. Hoe je dat doet laat ik je zien in de video’s onderaan deze pagina.

3. URL
Zorg voor een zoekmachinevriendelijk URL. (deze kun je zelf aanpassen in WordPress) en zorg ervoor dat hierin je zoekwoord vermeld staat. In de video’s onder aan deze pagina laat ik je zien hoe je ervoor zorgt dat je instellingen voor de juiste URL goed staan.

4. Je koppen (Headers)
En dan vooral H1 (de titels van je 1e , en dus belangrijkste kop op je pagina)

5. Overige koppen
Overige koppen zijn minder maar nog steeds relevant. Ze worden door Google sneller gescreend dan je ‘bodytekst’.
In WordPress worden de tussenkoppen weergegeven als H2, H3 en H4.
Zorg ook hier voor woorden met inhoud of zoekwoorden. Dit hoeft niet meteen in elke tussenkop, maar waar mogelijk en relevant.

Ook kun je tussenkoppen goed gebruiken voor het stellen van een vraag die je bezoeker zou kunnen stellen. Google zoekt namelijk naar antwoorden op vragen van zijn bezoekers. Ook trek je hiermee de aandacht van je bezoeker, waardoor deze verder leest.

In de tekst geef je vervolgens antwoord op die vraag. En dat is weer heel handig voor Google, die op zoek is naar het antwoord op de vraag die zojuist een bezoeker stelde. Win-win dus.

6Alinea’s
Hoe verder naar voren in je tekst, hoe beter een zoekwoord gevonden wordt. Plaats je zoekwoord dus zeker in de eerste alinea van je tekst.
Waar mogelijk als eerste woord. Je kunt eventueel ook nog dikdrukken.
Voor de leesbaarheid: verdeel je tekst in alinea’s. Dat zorgt voor overzicht en het leest lekkerder. Maak gebruik van meerdere tussenkoppen zodat je tekst scanbaar wordt. Maak ook niet te veel lange zinnen. Meer dan 15 woorden is te lang. Probeer deze in 2 kleinere zinnen te hakken.

7Afbeeldingen
Voorzie ook je afbeeldingen op je website van het juiste keyword. Ook afbeeldingen worden gevonden en weergegeven op het zoekwoord. Kijk dus even goed hoe je je afbeeldingen omschreven hebt. Dit geld ook voor de afbeelding van je logo die je upload, en de uitgelichte afbeelding die je invult in het Yoast Seo gedeelte. In de video’s laat ik zien waar je deze omschrijvingen toevoegt.