Een e-mailfunnel maken Copy

We starten dus met de basis en dat is het verzamelen van emailadressen, en het aanbieden van een gratis weggever, een entryproduct en daarna een hoofdproduct.

En deze stappen ga ik met je doorlopen door het opmaken van een aantal mails.
Ik ga je vertellen wat de opbouw van die mails is en wat de onderwerpen zijn. Met de exacte inhoud ga je natuurlijk zelf aan de slag.
Daarna ga ik je een rondleiding geven in Active Campaign, laat ik je zien hoe je dit inricht en ga ik je laten zien hoe je jouw eerste funnel op kunt zetten en deze kunt koppelen aan je website en formulier, zodat jij emailadressen kunt gaan verzamelen.

Als eerste die e-mail-funnel:

Je e-mailfunnel bestaat uit een reeks mails die je van tevoren klaarzet en die jouw ideale klant van jouw gratis weggever naar je verschillende producten leidt. Je wilt natuurlijk niet dat dit spammails worden waarbij je jouw klanten elke keer een nieuw aanbod voor de voeten werpt, en daarom wissel je deze mails af. Juist tussen je laceringen door bouw je een band op met je ideale klant. Jouw ideale klant wil niet het gevoel krijgen dat je alleen maar mailt om een aanbod te doen. Dus je gaat laten zien wat je waard bent, dat je ze wilt helpen en dat ze je kunnen vertrouwen.
Je stelt je voor, biedt waarde, inspireert, geeft iets weg, en doet natuurlijk af en toe een aanbod. Op deze manier voldoe je aan alle normen voor een goede funnel: kennis maken, waarde bieden en vertrouwen/een band opbouwen.

Denk bij de opmaak van je mails aan de volgende punten:

1. Gebruik als onderwerp van iedere e-mail een pakkende openingszin. Zorg dat je lezer getriggert wordt om je mail te openen en dat je hem of haar nieuwsgierig maakt naar de inhoud van je mail.

2. Zorg voor een goede opmaak. In Active Campaign kun je je email personaliseren door de voornaam van de persoon in te bouwen. Maar denk ook aan het gebruiken van voldoende witregels, het opdelen van je tekst in alinea’s en een goede structuur in je verhaal.

3. Sluit elke mail af met een call to action.
Dat hoeft niet altijd een aanbod te zijn. Denk bijvoorbeeld aan het verwijzen naar je social media kanaal waar je actief bent, een nieuw blog of een podcast bijvoorbeeld. Op die manier komen mensen op meerdere manieren met je in aanraking.

Instagram Marketing

Hieronder heb ik een mogelijke opbouw voor je startfunnel opgezet.

Uiteraard kun je wat wisselen van mails maar probeer de consistentie en opbouw, zeker in het begin, aan te houden. Daarna kun je gaan testen, wat er gebeurt als je eerder een aanbod doet, of vaker, of als je bepaalde mails vervangt door andere.

Mail 1:
Dit is de mail waarin je jouw e-book (of wat je gratis aan heb geboden) levert.
Als dit in de vorm van een e-book of checklist is plaats je in deze mail een knop of link met de URL die je op jouw website hebt gegenereerd. Op die manier kan je lezer direct je ebook openen.
Verder hoeft deze mail nog weinig informatie te bevatten.

Mail 2:
Stel jezelf voor. Dat kan door jouw verhaal op papier te zetten maar je kunt ook meteen in het diepe springen en een voorstelvideo maken. Het voordeel van video is dat mensen je meteen kunnen zien en meteen kunnen voelen of er een persoonlijke klik is.
Probeer je verhaal leuk, boeiend en luchtig te houden. Vertel niet alle standaard weetjes zoals je leeftijd, woonplaats en burgerlijke staat, maar vertel JOUW verhaal.
Waar help jij jouw klanten mee? Waarom doe jij wat je doet? Waarom doe je dat met zoveel plezier?
Zorg dat je jouw lezer geboeid houdt en sluit af met een call to action.
Bijvoorbeeld:
– Wil je meer weten over mij -> lees dan mijn ‘over mij’ pagina.
– Volg je me al op Instgram? Hier deel ik regelmatig tips rondom het ondernemerschap.

Mail 3:
Deel waarde.
Dit kan kennis zijn die je klant kan gebruiken om ervoor te zorgen dat hij zijn doel sneller behaald. De mail kan ook geïnspireerd zijn op een prangende vraag van klanten die steeds terugkomt, of een veelgemaakte fout die je ziet gebeuren binnen jouw doelgroep.
Met de waardemails kun je spelen binnen je funnel. Je kunt er 2 toevoegen of 10. Het is maar net hoeveel jij zelf  ‘gratis’ weg kunt en wilt geven.
Denk weer aan de call to action!

Mail 4:
Een inspiratiemail of wijze les.
We hebben allemaal wel iets te vertellen waar we zelf door geïnspireerd zijn. Een inzicht wat je kreeg, een opmerking van een klant of een wijze les die je geleerd hebt de afgelopen tijd. Denk niet te moeilijk. Het kunnen simpele dingen zijn.
Sluit weer af met een call to action. Wellicht een Post die je laatst plaatste?

Mail 5:
Een aanbodmail. Yes je gaat een aanbod doen!
Natuurlijk start je met een goede titel die triggert, en schrijf je een korte inleiding met een bruggetje naar je aanbod. Als je nog niet veel bekendheid hebt zou ik hier altijd starten met een entryproduct (tussen de 10 en 50 euro) Mensen kennen je nog niet goed.
Wellicht hebben ze door je eerdere mails al wel je social media bekeken en een podcast beluisterd maar ze zijn waarschijnlijk nog niet toe aan een aanbod van 1000 euro. Hier bied je dus je entry product aan wat ze ‘opwarmt ‘ voor je hoofdproduct.

Een andere mogelijkheid is een iets hoger geprijsd product hier aanbieden voor een absurt lage prijs. Een echt no-brainer, waardoor mensen echt VEEL waarde krijgen voor WEINIG geld.
Je kunt dan denken: ‘Ja maar dan geef ik veel te veel gratis weg.’
Dat is misschien waar maar als niemand jouw product en de inhoud daarvan koopt dan zul je toch moeten zorgen dat mensen kennis kunnen maken. Het voordeel hiervan is dan mensen waarschijnlijk blij verrast zijn door de waarde en inhoud en je ook reviews zult ontvangen en kunt vragen.
Die reviews kunnen zeker weer bijdragen wanneer je die benoemt op je website of op de salespage.
Ook mond op mond reclame kan veel goed doen.

De laatste optie is om een aanbod te doen naar een iets hoger geprijsd product en te kijken wat er gebeurd. Dat is een test. Voor de ene brache werkt het beter als voor de andere.
De optie is dan om de funnel te spiltsen en de mensen die niet hebben gekocht een DOWNSELL aanbod te doen. Dus een entryproduct wat in lijn ligt met je hoofdproduct of bijvoorbeeld een eerste module van je hoofdproduct.
Mensen weten dan al van je hoofdproduct en als ze kiezen om het niet te doen krijgen ze een downsell aanbod voor een lager product om eerst nog meer kennis te maken en te kijken of jouw manier van werken hen bevalt.

Mail 6:
Een review of ervaring van een klant.
Ik weet het, deze is ooit lastig als je net start. Maar reviews dragen wel echt bij aan het vertrouwen van jouw klant. Mensen lezen graag wat anderen vinden, en wat hun ervaringen zijn.
Als je nog niet veel reviews hebt kun je ook een verhaal vertellen van iemand die je geholpen hebt met jouw diensten. Als je nog geen of niet veel betalende klanten hebt, kan dat ook een gratis gesprek zijn of een collega die je geholpen hebt. Het gaat om het verhaal en om wat het diegene heeft opgeleverd.

Mail 7:
Een kadootje.
Deze mail vind ik zelf leuk om te doen, maar HOEFT niet. Een kadootje hoeft geen fysiek cadeau te zijn en hoeft ook niet groots en meeslepend. Denk aan een gratis checklistje, een quizje, een vragengesprek van een half uur voor je klant, een video met een kijkje achter de schermen, een podcast  met veel waarde die je alleen voor je mailinglijst beschikbaar maakt. Verzin iets leuks!!

Mail 8:
Een inspiratiemail.
Hier kun je goed gebruik maken van storytelling:
Vertel jouw ervaringen, struggels of juist overwinningen door middel van storytelling. Vertel wat jij bereikt hebt door te doen wat je doet. Vertel wat het je heeft opgeleverd. Dit wordt een echte inspiratiebooster. Je wilt mensen meenemen in jouw verhaal en in alles wat je bereikt hebt.

Mail 9:
En tweede aanbod.
Je aanbod voor je hoofdproduct, een downsell of een aanbod voor een gratis kennismakingsgesprek. Wederom zijn er meerdere mogelijkheden. Kijk wat het beste past bij jou en bij jouw manier van werken. En wat je doel is..
Dat je een aanbod DOET voor je hoofdproduct, wil niet zeggen dat je het gelijk door de strot hoeft te duwen. Je doet een aanbod. Je lezer kan daar ook niet op ingaan.

Je hoeft je funnel eigenlijk niet af te sluiten. Tenminste niet met een afsluitende mail.
Je kunt kiezen voor de 9 mails, je kunt ook kiezen om er nog 10 mails met afwisselend waarde, inspiratie en een aanbod achteraan te sturen. De gemiddelde startfunnel heeft zo’n 7 tot 10 mails.

Maar uiteindelijk eindigt deze funnel. Wees vooral niet teleurgesteld als er niemand iets heeft gekocht.
Als iedereen zich voor het einde uit heeft geschreven of echt niemand je mails opent, moet je wel even actie gaan ondernemen en kijken waar kansen zitten natuurlijk. Maar veel mensen kopen nog steeds NIET in de eerste funnel, en hebben langer de tijd nodig.

Statistieken

Door middel van de statistieken in AC kun je sowieso tussentijds inzien hoe het gaat. Hoe vaak je mails geopend worden en hoeveel mensen zich hebben uitgeschreven.
De gemiddelde openingsratio van mails is in Nederland zo’n 30-40%, maar er zijn veel ondernemers die dik boven de 50% scoren. Je kunt dus veel winst behalen door op alle vlakken goed in te zetten en bij te sturen als je ziet dat mails niet geopend worden. Optimaliseren blijf je doen tijdens je processen.

Het grootste deel van de mensen koopt NIET in de eerste funnel.
Dat is misschien best een tegenvaller in het begin, maar wees gerust: het is onderdeel van je strategie. Na de eerste mailreeks is het aan jou om ervoor te zorgen dat je deze mensen warm houdt.

Je hebt mensen die al ZO warm zijn en zich ZO aangesproken voelen dat ze bijna direct iets kopen, maar het grootste deel is vaak nog ‘koud’. Ze voelen nog niet voldoende ‘pijn’ of ‘verlangen’  en zitten nog vooraan in het proces.
Zij hebben wat langer de tijd nodig om over te gaan tot actie.
Dus geef je klant en dus ook jezelf die tijd en zet door.

wordpress

Blijf waarde delen, en blijf inspireren en JA: blijf je aanbod doen!


Als mensen je echt vervelend gaan vinden schrijven ze zich wel uit. Blijf vertrouwen op je proces.

Ondertussen kun je door middel van je statistieken kijken waar je nog bij kunt schaven in de inhoud van je mails, in je titels, en misschien in je call to actions.

Je houdt je klanten ‘warm’ door ze na je eerste mailfunnel op een lijst te zetten en die lijst bijvoorbeeld wekelijks of een maal per 2 weken een nieuwsbrief te sturen met waarde.
Wat je ook kan doen is een nieuwe automatische serie klaarzetten met algemene waarde, inspiratie en aanbodmails.

Als je vaker nieuwsbieven hebt verstuurd kun je degene die het best gelezen werden in een automatische serie zetten en deze achter je funnel plakken. Op deze manier verzamel je steeds meer waarde en kun je steeds meer automatiseren.
Je kunt er ook nog voor kiezen om de mensen die vaak je mails openen een persoonlijk berichtje te sturen als je denkt dat je deze persoon ergens mee kunt helpen en of je leuk aanbod voor hem of haar hebt.

Je zult merken, dat hoe verder je komt, hoe makkelijker het wordt en hoe meer je kunt automatiseren. Maar daarvoor moeten we allemaal ERGENS beginnen. En dat gaan we nu doen!!

Aan de slag!