De opbouw van je pagina’s Copy

Zoals ik eerder al vertelde beslist een bezoeker in een aantal seconden of de websitepagina waar hij terecht komt voor hem of haar relevant is. In die eerste seconden kun jij dus al het verschil maken tussen wegklikken en verder lezen. Daarom is het dus ontzettend belangrijk om te weten hoe je een goede pagina opbouwt.

Ook is het belangrijk dat je bezoekers kunnen vinden waar ze naar op zoek zijn. En dus ook welke pagina’s jij opneemt in je menu. Kan jouw bezoeker METEEN zien waar hij moet zijn voor de juiste informatie ?

Hier is wederom de volgende regel van kracht: Creativiteit is heel goed, maar wat betreft de opbouw van jouw website (en dus je pagina’s en menu):


HOUD HET SIMPEL EN OVERZICHTELIJK.
Geef geen supercreatieve benamingen aan je pagina’s, maar noem het beestje gewoon bij de naam.
Verplaats je in jouw bezoeker en vraag je af waar diegene naar op zoek is.
Naar AANBOD of naar ‘wat ik voor je kan betekenen’?
Ik snap het, het klinkt gezelliger, maar mensen willen graag duidelijkheid. Ook is het zo dat je met jouw pagina sneller gevonden wordt in de zoekmachines op concrete zoekwoorden dan op creatieve benamingen.
Sta hier dus even goed bij stil.

De pagina’s die ik je aanraad zijn:
1. HOME
2. GRATIS
3. AANBOD
4. REFERENTIES
5. OVER MIJ
6. BLOG
7. CONTACT

Moet dat allemaal METEEN? Nee hoor, misschien heb je nog weinig referenties , geen gratis weggever of heb je nog geen idee waar je over zou moeten bloggen. Begin dan gewoon bij het begin. Stap voor stap.
Waarom ik ze hier wel heb staan is omdat ik vind dat ze allemaal bijdragen aan de motivatie van je bezoeker om door te lezen en aan het overtuigen van het feit dat jouw aanbod is waar ze naar op zoek zijn.

Ik benoem hieronder de pagina’s, waarom ze van belang zijn en ik heb ook 3 templates toegevoegd van 3 pagina’s zodat je zelf ook aan de slag kunt met de opbouw van die pagina’s.

Voorzie elke pagina van een Call to action.
Wat is het doel van deze pagina? Wat wil je dat mensen doen?
Bepaal voor elke pagina één hoofddoel en richt daar je ‘call to action’ op. 

Je kunt meerdere call to actions plaatsen maar probeer één doel per pagina te kiezen, bijvoorbeeld: het downloaden van je E-book, het inschrijven voor je nieuwsbrief of het inplannen van een kennismakingsgesprek.  Maar het kan ook zijn: Verwijzen naar een volgende pagina, het beluisteren van je podcast of verwijzen naar social media kanalen. Laat deze Call to action meerder keren terugkomen. 

Gebruik voor een call to action een duidelijke knop die aangeeft dat er actie verwacht wordt.
Een opvallende knop werkt onbewust psychologisch beter. Op een salespagina worden daarom vaak afwijkende knopkleuren gebruikt.
Voorbeelden van call to actions:


* Download nu het gratis E-book!
* Een kennismakingsgesprek inplannen?
* Lees meer over mij
* Vertel me meer
* Yes, ik wil aan de slag met deze training!
* Neem contact op
* Volg me op Instagram
* Beluister HIER mij podcast

Ook kun je nog gebruik maken van subtielere Call to actions om bezoekers beter kennis met je te laten maken. Dit kun je doen door bijvoorbeeld op je ‘Over mij’ pagina te verwijzen naar je Instagram en dan het woord Instagram een andere kleur geven en er de link van je Instagramaccount achter zetten.
Zo verhoog je de interactie met je andere online kanalen. Wees je wel bewust van het feit dat je je bezoeker weg weghaalt van je website. Probeer deze links dus zo veel mogelijk NA alle relevante informatie te plaatsen.

In de volgende hoofstukken laat ik je zien hoe je de belangrijkste pagina’s van je website op kunt bouwen!