Spotify for Podcasters voor het maken van je podcasts

Mijn podcasts opnemen, editten, inplannen of plaatsen doe ik met de app: SPOTIFY FOR PODCASTERS waarin je opneemt en een intro- en aftermuziekje in kunt stellen.
Daarna voeg je een foto en beschrijving toe en KLAAR.
Het fijne aan deze app is dat je podcast direct gepubliceerd wordt op spotify.

Easy peasy en wat mij betreft echt DE manier om lekker met 2 beetjes omhoog en zelfs in je pyjama toch mensen te kunnen inspireren.

Zet hem op!

Even luisteren hoe ik dat doe, en dus HOE simpel het is?
Klik dan HIER om mijn podcast te luisteren!

Wil je meer weten over hoe je een podcast goed voorbereid, en waar je allemaal aan moet denken? Joannette Riddersma, podcast en you-tube expert gaf eerder een masterclass over podcasten.

Je kunt hier de masterclass bekijken.

Hierbij een stappenplan voor als je de Spotify for podcasters app wilt gaan gebruiken. Bewust even in tekst want die indeling wil nogal eens veranderen.

  1. DOWNLOAD DE SPOTIFY FOR PODCASTERS APP
  2. INSTELLINGEN:
    Ga in eerste instantie even naar je instellingen (kan ook via de 3 puntjes) en dan naar Podcast instellingen.
    -> Je kunt hier de omslagfoto van je account aanpassen. Ik maak deze afbeeldingen zelf altijd in Canva.
    -> Vul je podcastnaam in (als je ruimte hebt noteer hier ook direct waar de podcast over gaat, gebruik een zoekwoord) Bijvoorbeeld: Brigit van der Heijden | Online Business Bouwen voor startende ondernemers
    -> Vul een omschrijving in en beschrijf zo gedetailleerd mogelijk waar deze podcast afleveringen over zullen gaan. Gebruik klanttaal en maak je bezoekers nieuwsgierig. Deel duidelijk de waarde van de podcast en eventueel ook hier vast je gratis weggever of link naar je website.
    -> Vul de categorie in waar je bedrijf in valt.
    -> Vul de taal in
    -> Daaronder zie je de URL van je podcast
    -> Vul je website in
    -> Klik op ‘opslaan’.

    4. EEN PODCAST OPNEMEN:
    -> Als je klikt op het plusje onderin (tools) kun je al meteen een podcast opnemen.
    Je komt dan in het scherm met de knop ‘opnemen’. Als je daarop klikt kun je direct je podcast opnemen.
    Klik je op ‘Stoppen’ dan stopt de opname en kun je in dit scherm nog kiezen om links met de knop met het schaartje de podcast ‘bij te snijden’. Je kunt dus knippen en plakken.

    Ik doe het eigenlijk nooit maar met die optie kun je dus een stuk van je podcast verwijderen.
    Wil je een stuk opnieuw opnemen dan klik je gewoon weer op het plusje, maak je een nieuwe opname en dan plakt hij die er automatisch achteraan.
    Je kunt in het midden eventueel nog een achtergrond muziekje toevoegen. Ik zou het niet adviseren bij de podcast zelf maar het kan eventueel voor een intro.

    Kies ook zelf of je een intro op wilt nemen. Sommige ondernemers zetten de intro waarin ze vertellen wie ze zijn en wat ze doen, als ‘trailer’ in hun account. Andere kiezen om hem voor (en/of) na elke podcast te plaatsen.
    Fijn voor nieuwe bezoekers, maar mijn mening, irritant voor mensen die vaker je podcast luisteren.
    Kies dus zelf of je dit wel of niet toevoegt.

    -> Is je podcast klaar (en dat kan dus 1 take/opname zijn) maar kunnen er ook 3 achter elkaar zijn dan klik je op ‘Opslaan’. Je voegt dan deze opname(s) toe aan een nieuwe aflevering. Geef die aflevering even een naam. Dit is nog niet de officiële naam voor de podcast, die vul je later in bij Titel en Omschrijving.

    -> Klik vervolgens op ‘Opname toevoegen aan aflevering’ en dan kom je in het scherm met de opname.
    Als je onderin weer op het paarse plusje klikt kun je ook kiezen voor een standaard voor en na muziekje voor je podcast. Dit doe ik wel.
    Scroll onder in je scherm door naar ‘Intermezzo’ en kies daar een passend muziekje. Je kunt er deze ook opslaan als ‘favoriet’ door op de drie bolletjes te klikken. Dan hoef je niet steeds te zoeken.

    -> Wanneer je op het plusje klikt, en vervolgens op ‘Intermezzo aan aflevering toevoegen’ voeg je hem toe aan je aflevering.
    Ik doe dat dan meteen 2 keer.
    Vervolgens kun je in je scherm van de aflevering door je vinger lang op het intermezzo of je opname te houden deze naar je juiste plek slepen.

    -> Klik vervolgens op ‘Details’ en dan op de 3 puntjes helemaal rechts boven in. Je kunt dan kiezen voor ‘Afleveringsdetails bijwerken.’

    -> Hier vul je de titel van de podcast in, en daarna de beschrijving.
    Ik adviseer je altijd hierin zoekwoorden te gebruiken en klanttaal te gebruiken. Omschrijf zo duidelijk mogelijk waar de podcast over gaat en waarom je deze wilt luisteren.
    Maak hier ook goed gebruik van de ruimte die je hebt.
    En plaats altijd een call to action. Benoem je weggever, verwijs door naar een aanbodpagina of naar je website of nodig je bezoeker uit voor een masterclass die je binnenkort geeft.

    Tip: Nummer je podcasts, zo verwijs je er makkelijk naar door in bijvoorbeeld een nieuwsbrief of op je social media.

    Je kunt per podcast een andere afbeelding instellen onderaan deze pagina. Je kunt dus per podcast een unieke afbeeldingen gebruiken of ervoor kiezen om elke podcast gewoon de standaard afbeelding te gebruiken.
    Hier kun je ook nog een seizoennummer, afleveringsnummer en type aflevering invullen.

    Vervolgens kun je kiezen voor de knop ‘Publiceren’ om je podcast direct te publiceren of je kiest voor de optie ‘Publicatiedatum wijzigen’. Met die optie plan je de podcast in.
    Je kiest zelf een datum en tijdstip en kiest voor ‘Bevestigen’. Klik daarna nogmaals op de paarse knop waarin staat: ‘Gepland voor ‘datum’ en ‘tijdstip’.

    Als je gepubliceerd hebt staat hij gemiddeld genomen binnen een paar minuten online. Soms duurt het wat langer. Maar check zelf altijd even op bijvoorbeeld de spotify app (aparte app dus) of je hem kunt vinden 🙂

    DUOPODCAST OF INTERVIEW
    Wil je graag een podcast samen met iemand anders opgenomen of wil je iemand interviewen voor je podcast? Dan vind ik persoonlijk de makkelijkste manier om deze podcast gewoon op te nemen in Zoom.
    Zorg dat je de opname aanzet. 😉
    Je kunt de opname daarna downloaden. Je kunt ook kiezen voor alleen het audiobestand in Zoom.
    Stuur die download door naar je telefoon en je kunt hem via de knop ‘Tools’ (het plusje) en dan via de knop ‘Bibliotheek’ importeren in je bibliotheek.
    Klik op de knop ‘Importeren’. Importeer je bestand, klik op het plusje op het bestand en kies voor ‘Opname aan aflevering toevoegen’. Vanuit daar werkt het hetzelfde als het direct opnemen van een podcast.

    Wil je later iets wijzigen in je podcast (titel, omschrijving of audio) ga dan naar je podcast en kies voor de 3 bolletjes rechtsboven in en kies voor de optie ‘Afleveringsdetails bijwerken’ om je titel, beschrijving of afbeelding aan te passen. Hier kun je ook de publicatie ongedaan maken of de podcast verwijderen.

    JE PODCAST DELEN (in bijvoorbeeld je nieuwsbrief of op social media)
    Ik kies er zelf altijd voor om mijn podcast te delen via Spotify.
    Ga hiervoor naar de spotify app, en naar je eigen account.
    Helemaal boven in kun je je podcast (in het algemeen) delen door te klikken op de 3 puntjes naarst het belletje en het tandwiel.
    Hier kun je kiezen voor delen en dan kun je kiezen of en waar je hem deelt.
    Je kunt de link kopiëren en die achter een knop op je website zetten (of in je footermenu van je website) je kunt de link achter een knop op je Instagram link in bio zetten, je kunt hem delen in je Instagram stories, facebook of whatsapp, of gewoon de link kopieren.
    Heel veel mogelijkheden dus!

    VRAAG OM BEOORDELINGEN
    Wat ik regelmatig doe is vragen of luisteraars mijn podcast willen beoordelen.
    Dit kunnen ze doen door op de 3 bolletjes te klikken en te kiezen voor ‘Show beoordelen’. Vraag je luisteraars dit te doen zodat je weer beter gevonden kunt worden!

    5. ANALYSES
    Kies onder in je scherm voor ANALYSE.
    Kijk hier zelf even rond. Je kunt heel veel data vinden. Hoe vaak je podcast per week of maand beluisterd wordt. Hoe veel volgers je hebt. Welke podcasts het best beluisterd zijn. Vooral interessant als je al een tijdje bezig bent en er wat meer online hebt staan.
    Laat je niet teveel ontmoedigen door het gemiddeld aantal downloads per podcast. Hoe meer podcasts je online zet, hoe lager vaak het aantal wordt.
    Ik heb er inmiddels 200+ online staan, dan gaat het gemiddelde per geluisterde podcast behoorlijk omlaag. Toch haal ik best veel klanten uit mijn podcast, en worden podcasts van 2 jaar geleden nog steeds wekelijks beluisterd.
    Zie het als een online databank met kennis!

Hierbij nog een keer de masterclass van Joannette: