Aan de slag met SEO Copy

SEO staat voor Search Engine Optimization (zoekmachine optimalisatie).
Door je website op bepaalde punten te optimaliseren is het mogelijk om hoger in de zoekresultaten van Google terecht te komen en om sneller gevonden te worden door jouw ideale klant.
Zeker voor de potentiële klanten die nog niet van jouw bestaan weten.

SEO kan dus een belangrijk onderdeel zijn van je marketingstrategie.

Een andere reden waarom het zo belangrijk is, is dat het een constante factor is. Waar tegenwoordig social media zorgt voor een groot aantal bezoekers en klanten, blijft dat toch deels onzeker. Wanneer jij jouw hele strategie richt op social media, en Facebook of Instagram besluit te stoppen ben jij het haasje. Google is, kunnen we wel zeggen, een stabiele factor. Het bestaat al jaren en de kans is klein dat dit zal verdwijnen. En waar tegenwoordig ook veel mensen kopen via social media, blijft de grootste groep toch gewoon zoeken op Google naar de oplossing voor hun probleem, of voor het product waar ze naar op zoek zijn.

Naast het feit dat een hoge positie in Google zorgt voor meer klanten, zorgt het ook voor autoriteit. Doordat jij in de top 3 staat, gaan mensen er sneller van uit dat je ‘een van de beste’ bent. Dat levert natuurlijk ook weer extra klanten op, omdat mensen je eigenlijk al vertrouwen.

Daarnaast moet je website relevant zijn aan een zoekopdracht.
De bedoeling is namelijk dat wanneer iemand zoekt op auto kopen, hij een website over auto’s te zien krijgt. Maar zoekt diegene op auto, auto kopen, of op auto kopen in Amsterdam?
Of op nog iets anders?

Het is dus belangrijk om ook zoekwoordcombinaties terug te laten komen op je website. Daarmee stijgt je relevantie in Google, zeker wanneer je het op de juiste plek laat terugkomen. Ook bestaat er nog SEA (Search Engine Advertising)
Dit is het advertentieprogramma van Google, en dit is betaald. Eerst dus maar eens aan de slag met SEO! Want dat is gewoon gratis.

SEO- STAPPENPLAN:

 • Je doelgroep bepalen
  (Ja daar is hij weer)
  Met jouw website wil jij jouw ideale klant bereiken. Dan is het dus wel belangrijk dat je weet wie die klant is. Wanneer mensen zoeken in google zijn dat (koop)gerichte bezoekers. Ze zijn vaak op zoek naar een specifiek product of dienst. Probeer je doelgroep dus te specificeren om te zorgen dat jouw ideale klant bij jou uitkomt. Verplaats je in je ideale klant.
  Waar is hij/zij naar op zoek?
  Wat is de vraag achter de zoekopdracht?
  Bedenk dus niet per se waar je op gevonden wilt worden, maar waar diegene op zal gaan zoeken.
  Dit worden de zoekwoorden genoemd. En deze ga je terug laten komen op jouw website.
 • Zorg voor een goede tekstopbouw en inhoud.
  Sommige mensen denken nog steeds dat SEO inhoud dat je zo vaak mogelijk je zoekwoord op je website moet proppen.
  DAT je jouw zoekwoorden moet gebruiken is zeker waar. Maar belangrijker is hoe en waar. Niet hoe vaak.
  Gelukkig beoordeeld google ook op bezoekersgedrag en op een kwalitatief goede inhoud. Hoe langer mensen op je website doorbrengen, hoe relevanter google jouw website ziet. Zorg dus dat je lezer geboeid raakt! En dat hij verder wil lezen. Dit doe je door de tekstopbouw en een sterke inhoud. Bied waarde!
 • Zoekwoorden (keywords) bepalen.
  Zoals eerder genoemd ga je dus op zoek naar woorden waar jouw klant op zoekt. Ga op zoek naar zoveel mogelijk omschrijvingen van jouw beroep, jouw bedrijf, jouw product of jouw dienst.
  Je kunt deze woorden bepalen door zelf te bedenken waar jouw ideale klant op zou zoeken. Vraag familie of vrienden waar zij op zouden zoeken. Google geeft ook automatisch al suggesties. Kijk eens of dat zoekwoorden zijn die jouw doelgroep zou gebruiken.Doormiddel van zoekwoordentools kun je ook inzichtelijk maken hoe vaak er op bepaalde zoekwoorden gezocht wordt. Je kunt een account aanmaken in google adwords. Die bieden een hulpprogramma op te checken hoevaak er op zoekwoorden gezocht word. Je kunt ook  een tool gebruiken als: KewordTool.io. Deze tools zijn voor particulier gebruik behoorlijk prijzig.
  Op basis van de resultaten ga je bepalen welke woorden een goed zoekvolume hebben. Waarom zeg ik goed en niet hoog? In eerste instantie zou je misschien neigen om alleen de woorden te gebruiken die heel hoog scoren. Maar je moet juist gaan voor de middenmoot.
  Woorden met weinig zoekvolume, daar wordt nauwelijks op gezocht.
  Maar woorden met een heel hoog zoekvolume zijn vaak te breed, niet specifiek genoeg en je concurreert met teveel anderen. Uiteraard kun je dit woord gebruiken, maar door alleen voor dat woord te gaan, ga jij niet boven aan komen.
 • Waar plaats je zoekwoorden?
  Je zoekwoorden komen eigenlijk bijna overal op je website terug.
  Maar het gaat niet alleen om de daadwerkelijke tekst op jouw website. Denk ook aan de URL, de Meta-tekst en de afbeeldingen op je website.
  Voor iedere pagina ga je aan de slag met het maken van een logische tekstopbouw waar je de geselecteerde zoekwoorden op een logische wijze in terug laat komen.Je schrijft dus echt vanuit de zoekwoorden, en schrijft je tekst en informatie er daarna omheen. Zorg wel dat de tekst natuurlijk blijft, en het niet een aaneengeplakte brei van zoekwoorden wordt.
  Wanneer je pagina’s af zijn gaan we kijken naar je totale website.
  Hieronder volgt een lijst met plekken op je website waar je het zoekwoord terug moet kunnen vinden.Hoe verder het keywoord vooraan in de tekst staat, hoe meer relevant het is voor google. Start dus boven aan.
  Het is raadzaam om per pagina focus te leggen op een belangrijk zoekwoord. Het gebruiken van zoekwoorden en zoekwoordcombinaties moet namelijk niet ten koste gaan van de inhoud en leesbaarheid van je teksten.
 • 1. De titel
  Start met de titel van je pagina in het pagina-overzicht wanneer je je pagina opzet.
 • 2. Omschrijving
  Schrijf daarna je omschrijving (metatekst) per pagina. Je metatekst voer je in in het Yoast Seo gedeelte aan de achterkant van je website. Hoe je dat doet leg ik onderaan deze pagina uit.
 • 3. URL
  Zorg voor een zoekmachinevriendelijk URL. (deze kun je zelf aanpassen in wordpress) en zorg ervoor dat hierin je zoekwoord vermeld staat.
 • 4. Je koppen (Headers)
  En dan vooral H1 (de titels van je 1e , en dus belangrijkste kop op je pagina)
 • 5. Overige koppen
  Overige koppen zijn minder maar nog steeds relevant. Ze worden door google sneller gescreend dan je ‘bodytekst’.
  In wordpress worden de tussenkoppen weergegeven als H2, H3 en H4.
  Zorg ook hier voor woorden met inhoud of zoekwoorden. Dit hoeft niet meteen in elke tussenkop, maar waar mogelijk en relevant.Ook kun je tussenkoppen goed gebruiken voor het stellen van een vraag die je bezoeker zou kunnen stellen. Je trekt hiermee de aandacht van je bezoeker, waardoor deze verder leest.In de tekst geef je vervolgens antwoord op die vraag. En dat is weer heel handig voor google, die op zoek is naar het antwoord op de vraag die zojuist een bezoeker stelde. Win-win dus.
 • 6. Alinea’s
  Hoe verder naar voren in je tekst, hoe beter een zoekwoord gevonden wordt. Plaats je zoekwoord dus zeker in de eerste alinea van je tekst.
  Waar mogelijk als eerste woord. Je kunt eventueel ook nog dikdrukken.
  Voor de leesbaarheid: verdeel je tekst in alinea’s. Dat zorgt voor overzicht en het leest lekkerder. Maak gebruik van meerdere tussenkoppen zodat je tekst scanbaar wordt. Maak ook niet te veel lange zinnen. Meer dan 15 woorden is te lang. Probeer deze in 2 kleinere zinnen te hakken.
 • 7. Afbeeldingen
  Voorzie ook je afbeeldingen op je website van het juiste keyword. Ook afbeeldingen worden gevonden en weergegeven op het zoekwoord. Kijk dus even goed hoe je je afbeeldingen omschreven hebt. Dit geld ook voor de afbeelding van je logo die je upload.

Ga niet spammen
Zorg ervoor dat het zoekwoord waar je op gevonden wilt worden regelmatig terugkomt in je tekst. Maar blijf niet smijten met dat ene woord. Buiten dat veel lezers het op zullen merken en zich eraan irriteren straft google dit ook af, waardoor je relevantie weer daalt.
Om niet steeds hetzelfde woord te gebruiken is het verstandig om je zoekterm wat uitgebreider te maken en de zinsopbouw wat aan te passen. Wat bedoel ik daarmee? Je kiest dan niet voor het specifiek benoemen van ‘auto’ maar bijvoorbeeld: auto’s of auto-onderdelen.

Zorg voor waarde op je website.
Hoe meer waarde jij deelt op jouw website, hoe langer een bezoeker geboeid blijft. Dit verhoogt de duur op jouw website en wordt door google gezien als relevant. Ook zal een geboeide lezer jouw website misschien aanraden aan anderen, of delen op zijn of haar social media, waardoor je bereik stijgt.

Maak goed gebruik van tekst, afbeeldingen, evt een video en interne links. En denk hier dus ook weer aan de benaming van je afbeelding en je video. Want hierdoor wordt je zoekterm alweer één keer vaker genoemd. Video wordt ook als zeer waardevol ervaren door google.

Maak gebruik van You-tube. Dit is namelijk de op-een-na grootste zoekmachine ter wereld en naast het feit dat je op you-tube zichtbaar bent, worden ook deze resultaten in google getoond. Door middel van een video, stijgt de gemiddelde tijd die op je website wordt besteed ook snel, wat weer goed is voor je relevantie.

Pagina’s verbinden
Je kunt op bovenstaande manier iedere pagina SEO optimaliseren. Maar wat ook belangrijk is, is het geheel. Probeer je pagina’s binnen je website dus ook aan elkaar te linken.
Dit is goed voor je SEO en het is gewoon makkelijk voor je bezoeker. Je kunt dit doen door bepaalde ‘klikbare links’ of buttons op je pagina te plaatsen die weer linken naar een andere pagina.

Door links wordt je pagina interactiever en wordt er langer op je website gekeken. Hoe langer jouw website bekeken wordt hoe relevanter google hem beoordeeld. Dit werkt ook zo met buttons. (call to actions)
Je kunt bijvoorbeeld een klikbare link maken van een bepaald woord. Dit woord heeft vaak een kleur en is onderstreept waardoor men ziet dat het klikbaar is.
Google associeert dit woord met de pagina die erachter hangt. Wat je zoekvolume dus weer verhoogd. Wanneer je op elke pagina waar dit woord (een of meerdere malen) voorkomt, deze link klikbaar maakt zie je dat de kliks naar die pagina stijgen.

Hierdoor stijgt je positie in Google. Ook zorgen deze links ervoor dat google beter kan optimaliseren.Lokatie toevoegen
Omdat ik zelf locatie onafhankelijk werk is het voor mij minder relevant. Maar in veel gevallen is het verstandig om de locatie of in ieder geval de plaats waar je gevestigd bent te vermelden. Mensen zoeken bijvoorbeeld bij een restaurant vaak ook op plaatsnaam. Wanneer deze alleen in je footer benoemd wordt is hij amper vindbaar. Wees creatief en kijk of je hem ook in een van je titels kunt vermelden. Denk bijvoorbeeld aan: ‘Het kindvriendelijkste restaurant van Eindhoven’.

Je tagline.
Gebruik een tagline onder je logo. Door een tagline weet een bezoeker meteen of hij goed zit en ook hierin kun je zoekwoorden gebruiken.

Wat kun je nog meer doen?

Naast het SEO optimaliseren van je website zijn er meerdere mogelijkheden om meer bezoekers op je website te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan Social media.

 • Social media kan werken als inspiratie, waardoor mensen interesse krijgen en via je social media account doorlinken naar je webiste. Maar op social media wordt ook heel veel gedeeld. Wanneer iemand jouw website aanbeveelt op social media wordt dit ook weer gezien als relevant. En het is weer een soort recensie, wat vertrouwen wekt. Bovendien stijgt het vertrouwen van een account dat veel likes of volgers heeft.
 • Recensies en interactie op je website zorgen voor een hogere ranking in Google.
 • Voeg een kennisbank toe. Hierin vermeld je informatie die relevant kan zijn voor jouw bezoeker maar niet als hoofdonderwerp op jouw website hoort. Door een uitgebreide kennisbank over veel gezochte onderwerpen breid jij je kennisniveau uit en wordt er vaker naar jouw website doorverwezen.

Het invullen van je metateksten in WordPress:

Installeer de Yoast plugin, doorloop de installatiewizard, EN vul de METATEKST per pagina in.
Dit is een kort stukje tekst wat zichtbaar wordt als jij in google verschijnt. Een heel belangrijk stukje tekst want hier wordt je op gevonden. Schrijf dus een kort stukje tekst per pagina, wat die pagina kort en bondig omschrijft.
Zorg dat je tekst minimaal één van je zoekwoorden bevat.

Je vult de metatekst in aan de achterkant van je website. (dit is in geval van een WordPress website)
Je gaat naar de juiste pagina en klikt op ‘bewerken’.
Je scrollt naar beneden naar het gedeelte Yoast SEO.
Bij het kopje: ‘SEO titel’ kun je bij  ‘insert variable’ vaststaande omschrijvingen toevoegen aan je titel die je zelf heb toegekend.
bijvoorbeeld de titel van je pagina.
Maar je kunt ook alles deleten en hier zelf een omschrijving toevoegen.
Daarna vul je in het vak ‘Metatekst’ de tekst in die de inhoud van jouw pagina kort en bondig omschrijft.
Probeer direct je doelgroep aan te spreken en te triggeren om verder te klikken.