3. Jouw ideale klant Copy

Ik heb deze bonusmodule nog toegevoegd, omdat ik zelf weet hoe ongelooflijk belangrijk het is om je ideale klant helder te hebben.

Voor je start met het maken / optimaliseren van je website en eigenlijk voor je start met alles, is het heel belangrijk dat jij weet tot wie je je richt, wie je aanspreekt, en voor wie jij jouw aanbod aan het maken bent.

Je hebt misschien al vaker gehoord dat het belangrijk is om te kiezen wat betreft doelgroep.
En inderdaad, het is verstandig om jouw doelgroep echt te specificeren.
Wie wil jij het allerliefste helpen?

Wie is jouw ideale klant?
Dat gaan we in deze module helder krijgen.

Waarom is het belangrijk om jouw ideale klant te kiezen?


Wanneer jij echt de taal van je doelgroep spreekt voelen deze mensen zich sneller aangesproken en zullen ze sneller een connectie met je voelen.
Wanneer je jouw doelgroep heel groot en breed houdt en iedereen probeert aan te spreken voelt niemand zich écht aangesproken.
Pas wanneer jij precies de pijnen en verlangens weet te benoemen van jouw ideale klant kun je echt tot ze doordringen. En krijgen ze het gevoel dat je echt hun gedachten kunt lezen. En dat is belangrijk.
Om jouw producten of diensten te verkopen zul je mensen eerst moeten overtuigen van de waarde daarvan.

wordpress

Een ander voordeel van kiezen voor een kleinere doelgroep is dat het zorgt voor meer voldoening als je met mensen werkt waar je een klik mee hebt, en waar jij je ook echt verbonden mee voelt.
We kennen allemaal wel personen die je nooit als klant zou willen.

Hoe meer jij je de verbinding voelt met je klant, hoe leuker jij je werk vind en hoe meer waarde jij kunt leveren.

Het ondernemerschap kan pittig zijn. Jij bent jouw bedrijf.
En als jij niet lekker in je vel zit, werkt dat ook door in je bedrijf. Om de beste waarde te kunnen leveren omring je je dus met mensen waar je energie van krijgt.
Dit geldt dus ook voor je klanten. Als klanten jou veel energie kosten gaat dat ten koste van je werkplezier.
Door te kiezen en te gaan voor wie jij het allerliefste werkt, verhoog je jouw werkplezier en dus ook de resultaten voor je klant.

Ik adviseer, zeker als je net start om je doelgroep zo veel mogelijk te specificeren. Dat voelt in het begin vaak tegenstrijdig. Jij wilt een zo groot mogelijke kans maken om uberhaupt klanten te kunnen helpen, maar besef je dat je maar een klein druppeltje water bent.
Je maakt meer impact in een plas water dan in de grote oceaan.

Start dus klein.

Hoeveel klanten heb jij daadwerkelijk nodig?
Hoeveel kun je er tegelijkertijd helpen?
Dat zijn waarschijnlijk geen heel hoge aantallen toch?
Je hebt er maar een aantal nodig. Focus dus op een kleinere markt.

Wanneer alles draait kun je eventueel je doelgroep weer wat breder gaan maken.
En echt, ik weet dat het moeilijk is in het begin. Maar uit ervaring kan ik je vertellen, hoe meer je focust, hoe makkelijker het wordt!

Dit werkt overigens ook de andere kant op. Wanneer jij je echt richt op één specifieke doelgroep, niche of branche claim je meer expertstatus.

Je zet jezelf zo dus beter op de kaart. Je staat sterker omdat jij uitblinkt in je vak en niet ‘iedereen’ bij jou terecht kan.

En ja, ik kan nu wel zeggen dat je MOET kiezen, maar hoe doe je dat dan? Hoe kom je erachter wie jouw ideale klant is?
Ik heb hier 2 jaar mee gestruggled, en ben vervolgens wederom van doelgroep geswitched,

Want ik besef me ook heel goed dat je doelgroep met je meeveranderd. Weet dus ook dat je niet voor altijd hoeft te kiezen.
Maar kies voor nu. Zodat je kunt focussen op het bereiken van de juiste klanten.

Als je het echt nog moeilijk vindt om te kiezen, kan ik je aanraden om echt in gesprek te gaan met potentiele klanten.

Doe doelgroeponderzoek.

Bied bijvoorbeeld gratis gesprekken aan, Plaats een berichtje in een Facebookgroep voor ondernemers of een facebookgroep gericht op jouw branche of niche. Plaats een foto van jezelf en vertel wat je doet. En vraag om input. Vraag of je mensen wat vragen mag stellen in ruil voor wat tips. Uit deze gesprekken heb ik heel veel waarde gehaald.

Ook kun je in gesprek gaan met mensen die staan waar jij wilt staan over een jaar. Wellicht volg je een ondernemer op Instagram die het echt heel goed doet en waar je stiekem wel een beetje jaloers op bent. Ga eens een gesprek aan, stuur een DM, en vraag of je eens wat vragen mag stellen. Zeker op Instagram is de drempel om contact op te nemen erg laag. Het is een sociaal platform en mensen helpen elkaar graag vooruit. Op deze manier heb ik verschillende ondernemers benadert en tips en inspiratie opgedaan.

Ook raad ik je aan om een PERSONA te maken.


Wie zou jij op dit moment het liefste helpen met jouw aanbod?

Beschrijf deze persoon zo uitgebreid mogelijk.Is het een man of vrouw?
Welke leeftijd?
Wat voor interesses?
Wat doet hij/zij graag in het weekend?
Wat wil hij/zij graag bereiken in het leven?
Wat zijn zijn of haar problemen en wat zijn de verlangens van deze persoon?

Probeer echt vanuit deze persoon te denken. Wat zijn de gedachten van deze persoon? Waar ligt hij/zij van wakker?
Waar droomt deze persoon van?
In veel gevallen is je ideale klant jijzelf, maar dan van een paar jaar geleden.

Als je deze persoon op papier hebt uitgeschreven is het ook makkelijker om je in al je uitingen en teksten op hem of haar te richtenJe schrijft eigenlijk echt AAN deze persoon. Maak gebruik van emotie.
Hoe dieper je hem of haar raakt door middel van jouw communicatie, hoe makkelijker en sneller jouw ideale klant overgaat tot actie.

Uiteindelijk zul je zien dat je veel van deze personen bereikt maar dat af en toe ook andere mensen bij je zullen komen, die niet per se binnen jouw ideale doelgroep vallen.
Maar als dat zo is, en je kunt deze personen gewoon helpen is dat helemaal oke.
Door een ideale klant te kiezen hoef je dus zeker niet andere  klanten buiten te sluiten of te weigeren.
Maar door je focussen op één specifieke niche of doelgroep ga je sneller klanten aantrekken en komt de rest vanzelf.

Buiten dat: je hoeft niet met je doelgroep of ideale klant te trouwen he.
Je belooft geen eeuwige trouw. Misschien kom jij er over 2 jaar achter dat jouw ideale klant is veranderd of ga je koers wijzigen.
Dan verandert je doelgroep misschien mee. En dat is oke.

Je hoeft niet te kiezen voor de rest van je leven. Maar kies wel voor nu.

Stel dat jij echt 2 specifieke doelgroepen hebt: start dan met je te richten op één van deze 2 en pas je content daar op aan.
Als dat loopt kun je overwegen om ook een tweede doelgroep te gaan bedienen. Het is dan wel verstandig deze 2 doelgroepen apart te houden. Denk aan een aparte website en aparte social media kanalen zodat je per doelgroep ook echt heel duidelijk de pijnen en verlangens kunt benoemen en je beide doelgroepen op de juiste manier aanspreekt.

Heb je echt een bredere niche, zorg dan echt dat je content SPOT ON is. Dat het heel erg duidelijk is wat de problemen zijn van jouw ideale klant en waarom JIJ de persoon to go bent om deze persoon te helpen.

Als je een beetje ‘vaag’ of ‘algemeen’ blijft gaat het je niet lukken om de juiste doelgroep voor je te winnen.

Als jij jouw doelgroep helder voor ogen hebt, geef jezelf dan ook de toestemming om je ideale klant te helpen.
Laat eventuele twijfels los.


Er zullen altijd mensen zijn die een aantal stappen verder staan dan jij. Maar en zijn ook altijd mensen die een heel aantal stappen onder jou staan, en die jij heel goed kunt helpen.

Een starter zal zich waarschijnlijk minder gecommit voelen met een businesscoach die ondernemers helpt die tonnen omzetten.
Die staat veel te ver bij hen vandaan. Geloof dus in wat je te bieden hebt. Jij bent precies goed genoeg voor jouw doelgroep.
Je spreekt veel meer de taal dan iemand die 10 stappen verder is dan jou, en je kunt je beter verplaatsen in jouw doelgroep.
Geloof dus in jezelf en je zult zien dat je dat vertrouwen ook over kunt brengen op jouw doelgroep.


Zet ‘m op!