Welke kanalen zijn er en hoe kun jij ze inzetten? Copy

Welke social media kanalen zijn er en waarvoor kun je ze gebruiken?

Wat betreft Social Media zijn er veel (te veel) mogelijkheden.
Mijn tip om het voor jezelf haalbaar te houden:

➞ Start met één kanaal waarop je consistent actief zichtbaar bent.
Later kun je meerdere kanalen in gaan zetten.

➞ Maak wel op alle kanalen een profiel aan waarin duidelijk staat wie je bent, wat je doet, en een duidelijke call to action met je contactgevens of bijvoorbeeld een link voor het downloaden van je E-book.
In de hoofdstukken per kanaal leg ik je uit hoe je een duidelijk en overzichtelijk profiel aanmaakt op ieder kanaal.

Instagram:

Instagram is een visueel platform met vooral veel vrouwelijke gebruikers. Instagram is het meest sociale en ‘gezellige’ kanaal en de kans dat je doelgroep zich hier bevindt is erg groot.

Instagram maakt gebruik van een algoritme, waardoor je als je wilt groeien je je enigszins zult moeten verdiepen in hashtags, content en het maken van stories en reels.

Voor een maximaal resultaat gebruik je alle vormen afwisselend en ga je de interactie aan met je doelgroep.
Instagram is ook het beste kanaal om meer van jezelf te laten zien. De behind the scenes stories en het delen van een stukje prive wordt hier ook erg gewaardeerd. Het hoeft niet allemaal te zakelijk en serieus.

Het grote voordeel van insta is echt de laagdrempelige manier van contact opnemen. Interactie wordt heel erg op prijs gesteld en de sfeer is hier minder zakelijk dan op andere kanalen.

Facebook:

Wat betreft onderling interactie is Facebook wat aan het dalen in de ranglijst het afgelopen jaar. Toch raad ik je zeker een Facebook-profiel aan om de volgende redenen:

✓ Facebook wordt nog steeds het meest gebruikt om personen of bedrijven op te zoeken. Zorg dus voor een overzichtelijk zakelijk profiel met wie je bent en wat je doet.

✓ Via facebook worden vaak recenties achtergelaten over een bedrijf. Social Proof is ontzettend belangrijk in een overvolle markt dus als je op deze manier reviews kunt verzamelen, zeker doen!

✓ Facebook is een geweldig kanaal om een mooie deel-en-win actie op te zetten. Waar ik het op insta niet aanraadt om al je vrienden en familie toe te voegen is dit juist de kracht van Facebook.
Als jij een trouwe Facebook achterban heb is het heel erg makkelijk om hen te vragen je te helpen met het delen van een bericht of actie.

Als namelijk maar 10 mensen jouw bericht delen, maar zij hebben allemaal zo’n 300 of 400 vrienden, dan wordt je bereik heel snel, heel groot.

✓ Via Facebook kun je heel makkelijk een groep aanmaken. Heel handig voor bijvoorbeeld de communicatie en feedback wanneer jij een online training verkoopt of een commuity wilt opzetten. Ook zijn er honderden groepen gericht op bepaalde onderwerpen waar je gratis aan kunt sluiten.

✓ Wanneer je een zakelijk profiel en Facebook Businessmanager aanmaakt heb je de mogelijkheid om te gaan adverteren met Facebook.
En dit is echt een heel gerichte manier van adverteren. Facebook heeft namelijk ONTZETTEND veel data van al zijn gebruikers waardoor jij heel specifiek kunt targetten op jouw doelgroep.

LinkedIn

LinkedIn heeft een iets zakelijker imago dan Facebook en Instagram.
Waar het voorheen ook vooral ingezet werd door grote bedrijven om connecties te leggen, zijn de laatste jaren steeds meer ondernemers en ZZP’ ers zichtbaar op LinkedIn.

De gemiddelde leeftijd op LinkedIn ligt wat hoger dan op de andere kanalen en blijft ook zeker meer zakelijk dan de andere twee kanalen.
Toch niet verkeerd om ook hier een profiel aan te maken.

Op LinkedIn kun je namelijk heel veel informatie op je profiel uploaden en verschijn je op die manier ook in zoekopdrachten van anderen.

In de hoofdstukken verderop in deze module ga ik je per kanaal alle voordelen en do’s en don’t uitleggen.

Instagram Marketing