Social Media Marketing: Intro Copy

Yes, dit wordt de uitgebreidste module tot nu toe!

Social Media is namelijk best veel omvattend, en er zijn ontzettend veel mogelijkheden. En daar wil ik jullie natuurlijk graag zo veel mogelijk over vertellen.
Daarom is deze Module weer opgesplitst in meerdere hoofdstukken om het een beetje overzichtelijk te houden.
Ik start dus met de algemene uitleg op deze pagina, en voor de inhoudelijke informatie per kanaal vind je in de hoofdstukken verder in deze training.

Waarom zou je Social Media inzetten voor jouw bedrijf?

Veel ondernemers stellen mij de vraag: ‘MOET ik echt iets met social media?’
En het antwoord is: Nee, je MOET helemaal niets.
Ik ken ook ondernemers die vol zitten met klanten zonder Social Media.

Maar uiteraard hebben deze ondernemers ook een weg afgelegd en hebben ze op een bepaalde manier gewerkt aan hun naam en ‘status’ waardoor ze nu veel tevreden klanten hebben.

De vraag is dus wat jouw DOEL is.
Wat wil je bereiken?
Wat wil je verkopen?
Wat is je grootste struikelblok momenteel?
Hoe kun je ervoor zorgen dat mensen jou weten te vinden?

En om te zorgen dat mensen jou weten te vinden, en je een naam opbouwt is Social Media natuurlijk een heel interessante troef waar voor 90% van de ondernemers hun doelgroep zich ZEKER bevindt.

Dus JA, ik zou je wel zeker aanraden om zichtbaar te zijn op Social Media als je meer bekendheid op wilt bouwen.
Zeker omdat de persoon achter het bedrijf alleen maar belangrijker wordt tegenwoordig. Mensen kopen van mensen, en willen weten met wie ze te maken hebben.

In de vorige modules heb ik je al verteld hoe belangrijk het is om meer van jezelf te laten zien. En uiteraard is Social Media DE manier om je bereik ONLINE enorm te vergroten.

Maar ik weet nog goed dat ik startte met mijn bedrijf en het een ongeloofijke opgave vond. Want waar begin je nu?
Wat post je? Op welk kanaal?
In het begin voelde het voor mij ook echt als een ‘moetje’.
Ik had niet eens Instagram toen ik startte met mijn bedrijf.
En als je me toen verteld had dat ik een jaar later stories zou maken en video’s op zou gaan nemen had ik heel hard gelachen. Maar echt, het went!

Wanneer je net start is Social Media echt een goede manier om bekekendheid op te bouwen, om je bedrijf online op de kaart te zetten.
En ja, het kost even tijd. Het is echt eerst zaaien, dan oogsten.

Ik startte een jaar geleden met Instagram, en had geen benul hoe ik daar ooit klanten uit zou kunnen halen. Instagram is nog steeds mijn hoofdkanaal maar langzaam aan pakte ik er steeds meer kanalen bij, en ik zorgde ervoor dat ik ok elke kanaal vindbaar was.
Nu, een jaar later, gebruik in de bekendheid en volgers die ik heb opgebouwd het afgelopen jaar als middel om mijn funnel te ‘vullen’. Dit klinkt altijd een beetje ongezellig, maar een funnel is gewoon echt DE manier om consistent je ideale klant te bereiken en hier ook echt klanten uit te halen.
En wat ik afgelopen jaar heb opgebouwd op Social Media draagt enorm bij aan die zichtbaarheid en het bereik wat ik nu heb.

Zie het dus in het begin echt als een investering. Het zal je niet DIRECT klanten opleveren waarschijnlijk, maar je gaat er wel voor zorgen dat je bereik groeit en dat je steeds meer zichtbaar word. En daar pluk je later echt de vruchten van!

Daarnaast zijn er ook nog andere manieren om online zichtbaar te worden zoals bloggen, podcasts en bijvoorbeeld Pinterest. Hierover ga ik je ook nog kort wat vertellen.

Online Marketing

Maar eerst even Social Media:

✔  Ja je moet af en toe uit je comfortzone stappen en dingen gewoon DOEN.
✘ Nee, je moet het niet doen als het tegen al je principes indruist.

 ✔ Ja, het is belangrijk om consistent zichtbaar te zijn.
✘ Nee, dat hoeft niet elke dag op 3 verschillende kanalen.

✔ Ja het is belangrijk om een following op te bouwen.
✘ Nee dat hoeven er geen 10.000 te zijn.

En die laatste is denk ik wel de belangrijkste.
Er wordt zo ontzettend veel gefocust op MEER volgers en meer likes.
Maar volgers en likes brengen nog geen geld in het laatje.

Het gaat erom dat je de juiste mensen bereikt. Jouw doelgroep.
En dat heeft gewoon tijd nodig.

Als allereerste tip geef ik je dus mee:
Heb geduld, laat het een proces zijn en geef niet te snel op!

Uit ervaring kan ik zeggen dat het ECHT makkelijker wordt, dat je er STEEDS beter in wordt, en dat het je uiteindelijk echt onderdeel van je strategie wordt.

Uiteindelijk werken alle onderdelen van deze training samen om ervoor te zorgen dat jij online zichtbaar bent en op die manier jouw ideale klant kunt bereiken.
Het kost even tijd om het op te zetten en om bekendheid te genereren maar als die basis staat en alles met elkaar ‘verbonden’ is kun jij echt een goede online start maken, en kost het je daarna veel minder tijd.

Waar alles start is wederom bij jouw ideale klant:

Wie is jouw ideale klant, waar is hij/zij naar op zoek en hoe ga je er met jouw account voor zorgen dat degene getriggert wordt om jou te volgen en om later iets bij je te kopen?

Social media kan namelijk ontzettend goed dienen als de bovenkant van jouw funnel. Via gratis content maak je mensen warm om meer over je te weten te komen en probeer je mensen in jouw funnel te krijgen waar je ze steeds verder kennis met jou en jouw producten of diensten laat maken. Vanaf dat moment start de klantreis en kun je jouw potentiele klant verder op gaan warmen.

Via Social Media kun je ook weer werken met de KNOW-LIKE-TRUST methode.

KNOW
In deze fase moeten mensen je nog leren kennen. Ze willen eerst aftasten en erachter komen wie je bent en wat je te bieden hebt.
LIKE
Mensen hebben je al wat vaker voorbij zien komen en blijven je volgen. Ze willen meer over je weten en beginnen je leuk te vinden.
TRUST
Mensen gaan je steeds meer vertrouwen. Ze zien je consistent voorbij komen en je deelt veel waarde en kennis. De kennis die zij nodig hebben.
Door wat jij met ze deelt en wat je al gratis weggeeft en door verschillende reviews van anderen bouwt het vertrouwen op dat jij ze wellicht zou kunnen helpen.

Al deze 3 fases kunnen via Social Media plaatsvinden maar ook doordat mensen op een andere manier met je in aanraking komen. 
Bijvoorbeeld eerst via Social Media, ze downloaden je weggever, en komen daarna op je e-mailijst de staan. Op die manier komen mensen via meerdere kanalen met je in contact en gaan ze ook sneller van KNOW naar TRUST.

Branding en Content

Wanneer je aan de slag gaat met het opzetten van jouw social media kanalen is het belangrijk dat mensen op ieder kanaal dezelfde persoon terugzien.
Wat overigens niet wil zeggen dat alle content op hetzelfde kanaal werkt.
Maar wat wel belangrijk is, is dat mensen je herkennen, en dat je hetzelfde gevoel oproept. Zowel op je website als op social media.

Daarom ga ik je nog wat meer vertellen over Branding en Content voor Social Media. Ik raad je aan deze modules éérst door te nemen voor je aan de slag gaat met de volgende  hoofdstukken.