Veelgemaakt fouten Copy

Wat zijn fouten?
Ik zeg niet vaak dat iets goed of fout is. Uiteraard kun je zaken altijd van meerdere kanten bekijken.
Toch zijn er een aantal punten die wat mij betreft toch wel echt onder de categorie missers vallen…
Ik zie ze nog te vaak voorbij komen en daarom deel ik ze met je.. EN vertel ik je waarom ik het fout vind wink

Sub-sub-submenu’s

Je hebt een hoofdmenu, en onder sommige pagina’s hangt een submenu. Vaak gebruikt bij het item ‘diensten.’ Erg overzichtelijk en het zorgt ervoor dat je geen mega menu krijgt en dat je bezoeker makkelijk kan navigeren binnen je website. TOP.Maar overdrijven is ook een vak…Ik zag websites met menu’s van 12 onderwerpen, waar onder bijna elk onderwerp weer een menu hing, en daaronder weer een.
Echt, doe je bezoeker dat niet aan. Je weet niet eens meer waar je naar zocht als je in een 3e menu belandt bent. Houd het overzichtelijk, en kies er bijvoorbeeld voor om een extra link of wat buttons te plaatsen op je dienstenpagina’s, die je bezoeker naar je andere diensten leidt.

Gebruik van jargon of te zakelijk taalgebruik

Jargon, of vaktaal. Vaak is het voor jou als ondernemer logisch maar niet iedereen is bekend in jouw branch. Een interieurbouwer die op mijn website komt heeft waarschijnlijk geen idee wat ik met een plugin, content of SEO bedoel. Net zo min als ik begrijp waar hij het over heeft als hij schrijft over het Plenum of over underlayment platen.Let pas op met jargon. En let op met zakelijke tekst.
En daarmee bedoel ik: dodelijk saaie tekst.. Je komt ooit op sites waarvan je de tekst 3 keer moet lezen omdat je er maar niet doorheen komt. Moeilijke woorden, lange zinnen en informatie die ik helemaal niet wil weten.

Houd dus rekening met waar je bezoeker voor komt. En benoem dat. Je hoeft niet helemaal uit te schrijven wat iets inhoudt of hoe jij iets doet. Zorg dat je lezer krijgt waar hij voor komt: de opossing voor zijn probleem, en dat hij geboeid blijft.

Iets vragen zonder er iets voor terug te geven

Vaak zie je op websites:
‘Schrijf je in voor onze nieuwsbrief’ of ‘like onze facebookpagina’
Eerlijk zeggen: Doe jij dat, als je er niets voor krijgt? De meeste mensen niet. Mits het de website van je zus of beste vriend is.
Geef de bezoeker dus iets terug voor het geven van een like of het aanvragen van die nieuwsbrief. Bijvoorbeeld:
‘ Wil jij gratis tips over online marketing? Bekijk dan onze facebookpagina, en laat een like achter als je er toch bent’
‘ Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting.’
Dit klinkt al een stuk aantrekkelijker.

Onderstrepen van tekst op je website (wanneer het geen link is)

Omdat het voor bijna iedereen tegenwoordig duidelijk is dat een onderstreepte tekst op een pagina een link is, valt dit tegen als dat niet zo is. Het irriteert mensen. Onderstreep dus niet, mits het een link is.

Cliche’s

Oke deze is  niet per se fout, maar je schiet er ook helemaal niets mee op.
Probeer zoveel mogelijk clichés te vermijden. Schrijf geen teksten als:
‘Wij leveren uitstekende kwaliteit’ of ‘Bij ons staat de klant voorop’

Nou, ik hoop dat dat voor elke ondernemer geldt.
Vermeld je het wel, beschrijf dan waar dat zich in uit. Welk stapje jij extra zet voor je klant?

Wat wel altijd belangrijk is, vooral bij een webshop, is het benoemen van de pluspunten. Ook al gelden deze voor veel bedrijven, dit is wel wat een bezoeker meteen wil weten.
Bijvoorbeeld:
– Vandaag besteld, morgen in huis.
– Geen verzendkosten
– Gratis retourneren