Wat is SEO en hoe helpt het je om vindbaar te worden Copy

Yes, let’s talk about SEO!


Als we het hebben over online VINDBAAR worden, zul je ook aan de slag moeten met SEO.
Vindbaar worden in zoekmachines. In de meeste gevallen gebruikt: Google.

Tegenwoordig hebben we ook de sterk opkomende zoekmachine Pinterest waarmee je ook beter online vindbaar kunt worden. Maar het principe achter Pinterest is ook SEO: Zoekmachineoptimalisatie.

SEO staat voor Search Engine Optimization (zoekmachine optimalisatie dus).

Door je website op verschillende punten te optimaliseren is het mogelijk om hoger in de zoekresultaten van Google terecht te komen en om sneller gevonden te worden door jouw ideale klant.
Zeker voor de potentiële klanten die nog niet van jouw bestaan weten.
SEO is dus een belangrijk onderdeel van je marketingstrategie.

Een andere reden waarom het zo belangrijk is, is dat het een constante factor is. Waar tegenwoordig social media zorgt voor een groot aantal bezoekers en klanten, blijft dat toch deels onzeker. Wanneer jij jouw hele strategie richt op social media, en Facebook of Instagram besluit te stoppen ben jij het haasje. Google is, kunnen we wel zeggen, een stabiele factor. Het bestaat al jaren en de kans is klein dat dit zal verdwijnen. En waar tegenwoordig ook veel mensen kopen via social media, blijft de grootste groep toch gewoon zoeken op Google naar de oplossing voor hun probleem, of voor het product waar ze naar op zoek zijn.

De gebruikerservaring van je bezoeker

Wat voor Google belangrijk is, is de gebruikerservaring van jouw bezoeker op je website.
Wanneer de bezoeker tevreden is, beloont Google dat met een hogere ranking en een betere online vindbaarheid.

SEO is niet een klusje wat je ‘even doet’. Het vereist een grondig onderzoek, investeren in een goede opbouw van je teksten en je moet het up to date houden.
Als je de basis hebt staan is het een kwestie van bijhouden maar zul je er wel voor moeten blijven zorgen dat je website up tot date blijft om ook vindbaar te blijven.

Om ervoor te zorgen dat jouw klanten bij jouw terecht komen en niet bij je concurrent wanneer ze zoeken in Google, ga je aan de slag met onderstaand stappenplan.

Naast het feit dat een hoge positie in google zorgt voor meer klanten, zorgt het ook voor autoriteit. Doordat jij in de top 3 staat, gaan mensen er sneller van uit dat je ‘een van de beste’ bent. Dat levert natuurlijk ook weer extra klanten op, omdat mensen je eigenlijk al vertrouwen. Of je die top 3 haalt hangt ook heel erg af van je brache, en je specificaties.  Hoe specifieker jouw niche en je zoektermen, hoe meer kans DAT je hoog komt te staan. Maar door minder zoekvolume ook een kleinere kans om door een groot publiek gevonden te worden.

Daarnaast moet je website relevant zijn aan een zoekopdracht.

De bedoeling is namelijk dat wanneer iemand zoekt op auto kopen, hij een website over auto’s te zien krijgt.
Maar zoekt diegene op auto, auto kopen, of op auto kopen in Amsterdam?
Of op nog iets anders?

Het is dus belangrijk om ook zoekwoordcombinaties terug te laten komen op je website. Daarmee stijgt je relevantie in Google. Zeker wanneer je het op de juiste plek laat terugkomen. Ook bestaat er nog SEA (Search Engine Advertising) Dit is het advertentieprogramma van Google, en dit is betaald. Eerst dus maar eens aan de slag met SEO! Want dat is gewoon gratis.

Wanneer je aan de slag wilt met SEO moet je je van een paar zaken bewust zijn:

 SEO heeft tijd nodig
Het is helaas niet zo dat wanneer jij vandaag een interessante blog schrijft, je meteen plaatsen hoger in Google verschijnt. Zeker wanneer je net start heb je tijd nodig om een plekje op het internet te claimen, om bezoekers naar je website te kunnen krijgen en om jouw expertstatus te kunnen laten zien.

➜  Je moet jouw ideale klant door en door kennen.
Je moet weten wat zijn problemen zijn, waar hij s’nachts wakker van ligt en het liefste spreek je zijn taal. Als jij nog weinig klanten hebt raadt ik je aan om markt/doelgroeponderzoek te gaan doen.
Ga gratis gesprekken aan met jouw ideale klant en vraag hen om input in ruil voor tips. Op deze manier leer je de taal van jouw ideale klant kennen, weet je waar ze tegen aan lopen en hoe zij hun problemen omschrijven.
Het probleem is namelijk vaak dat jij meer weet dan je denkt. Dat jij al verder en uitgebreider denkt, en dus niet praat in de taal van jouw klant.

Wanneer je aan de slag gaat met zoekwoordenonderzoek is het dus ontzettend belangrijk om te weten waar jouw ideale klant op zoekt. En hoe hij deze zoekvraag omschrijft. Wanneer jij niet de taal van je ideale klant spreekt zul je niet de juiste zoekwoorden kiezen en is al je werk voor NIETS.

➜ Meten is weten
Zorg ervoor dat je resultaten kunt meten en vergelijken. Hiervoor koppel je Google Analytics en Google Search Console aan je website zodat deze de resultaten van je website kunnen tracken.
Je hebt dus een Google Account en een Google Analytics en Search Console Account nodig.
Bij beide krijg je een code die je aan jouw website koppelt en waardoor jouw gegevens worden opgeslagen.
In een apart hoofdstuk vertel ik je meer over het installeren van Google Analytics.