Inzetten van hashtags Copy

branding

Hashtags gebruik je om meer bereik te creëren. Een hashtag dient als hulpmiddel om jouw post te categoriseren. Je geeft dus aan in welke categorie jouw foto hoort.
Hashtags worden ook veel gebruikt als zoekwoord.
Tegenwoordig gebruiken veel mensen Instagram om iets te zoeken of om inspiratie op te doen.
Door hashtags toe te voegen vergoot je dus de kans dat iemand die naar iets op zoek is bij jou terecht komt. Het is dus heel belangrijk om relevante hashtags te gebruiken.  Zonder het gebruik van hashtags is het moeilijk om gevonden te worden door jouw ideale volger/klant.
Ook help je het algoritme een handje om de juiste posts te tonen aan zoekgedrag van gebruikers.

Een aantal hasthtips:

✔ Per post kun je 30 hashtags gebruiken. Per storie 10.
Dat zijn dus 30 kansen om gevonden te worden door jouw ideale klant. Gebruik deze 30 dus!
✔ Doe hashtag onderzoek. Gebruik geen hastags waar amper op gezocht word (zonde) maar ook geen TE populaire hashtags. Dan heb je namelijk veel te veel concurrentie en is de kans klein dat je ideale klant bij JOU terecht komt.
✔ Gebruik voor het grootste gedeelte hashtags die tussen de 6000 en  600.000 keer gebruikt worden.  Ik leg je zo meer uit over hashtagonderzoek.
✔ Ook hier weer: Ken je ideale klant: Zorg dat je weet waar je doelgroep/ideale klant naar op zoek is, om de juiste hashtags te bepalen.
✔ Denk na over een merkhashtags. Een die echt jouw bedrijf, dienst of persoonlijkheid omschrijft en gebruik deze hashtag altijd.
✔ Gebruik je hashtags ook altijd in je stories. Je kunt er één via de hashtagsticker plaatsen en nog 10 via je tekstfunctie. Hierover vertel ik je meer in het hoofdstuk stories.

Hashtag-onderzoek

Hoe weet je nou welke hashtags relevant zijn voor jou? Daarvoor ga je aan de slag met hashtagonderzoek!
Je gaat eerst zelf aan de slag met het bedenken van relevante hashtags.
Als je dit zelf lastig vind vraag dan anderen om jouw onderneming of jouw missie te omschrijven en stel vragen aan je doelgroep om erachter te komen hoe zij jouw onderneming zouden omschrijven of waar ze op zouden zoeken.

Pak pen en papier en maak 3 categorieën:

➜ Doelgroephashtags
➜ Zoekwoordenhashtags
➜ Merkhashtags

Doelgroephashtags:
Hashtags die jouw doelgroep of jouw ideale klant omschrijven. Dat is natuurlijk compleet afhankelijk van jouw doelgroep. Bij mij is dat bijvoorbeeld: ondernemer, vrouwelijkeondernemer of startendeondernemer.

Zoekwoordenhashtags:
Hashtags waar jij op gevonden wilt worden, en die verwijzen naar jouw onderneming, jouw aanbod en jouw diensten.
Bij mij is dit bijvoorbeeld: Website, websitelatenmaken, onlinezichtbaarworden.

Bovenstaande hashtags mogen het grootste deel van je hashtags zijn. Om een stukje persoonlijkheid toe te voegen kun je gebruik maken van merkhashtags (1 tot 3) dit zijn hashtags die jij altijd gebruikt en die echt bij jou en jouw bedrijf horen. Dat kan heel simpel de naam van je bedrijf zijn, maar kan ook je motto, visie of missie omschrijven.
Ook kun je nog gebruik maken van een aantal populaire hashtags in jouw branche om je bereik te vergroten. Zorg wel dat deze hashtags echt passen jouw bedrijf en dat je er niet te veel gebruikt.

Brainstorm maar raak want er zullen er straks een aantal af gaan vallen waarschijnlijk.

Af en toe is het leuk ok gebruik te maken van funhashtags. Bijvoorbeeld #schietmijmaarlek. Leuk om een omschrijving te geven van je stemming, maar ze dragen meestal niet bij aan een beter bereik. Mits je een heel populaire gebruikt natuurlijk!

Als je genoeg hashtags verzonnen en verzameld hebt ga je ook echt checken of jouw hashtags wel relevant zijn en of je jouw doelgroep er mee gaat bereiken.

Aan de slag!

Open je instagram app en klik onderin op de zoekbalk.
(zie foto 1 ) In de zoekbalk vul je nu de eerste hashtag in die je bedacht hebt en je klikt op ‘tags’.

Vervolgens krijg je te zien hoe vaak die hashtag wordt gebruikt. Je kunt dan zien of deze tussen de 6000 en 600.000 valt en of hij dus geschikt is.
Wanneer je vervolgens op de hashtag klikt krijg je alle berichten die deze hashtag gebruikt hebben.

Vervolgens scroll je hier even doorheen en kijk je of dit mensen zijn die jouw doelgroep zijn, of dit ideale klanten van jou zouden kunnen zijn. Is het antwoord JA, dan kun je hier heel veel van leren.

Wat kun je hiermee doen?

➜ Je gaat kijken wat voor personen dit zijn, wat hun interesses zijn en welke hashtags zij gebruiken. (noteer hier ook de mogelijk interessante hashtags voor jou)
Op die manier krijg je een steeds beter beeld van jouw doelgroep en hoe je hen kunt bereiken.

➜ Als je echt leuke posts ziet die je aanspreken kun je hier ook op reageren. Het liefst met een persoonlijke reactie. Hierdoor wordt je zelf beter zichtbaar en wordt je ook weer gevonden door anderen. Heel veel mensen lezen de comments namelijk.

➜ Als je op deze manier de interactie aangaat kun je je netwerk uitbreiden en het algoritme wordt blij van interactie en dat wordt weer beloont door jouw account meer te laten zien onder jouw doelgroep.

➜ Zoals je misschien in het afbeelding hierboven al wel zag krijg je met het invoeren van een hashtag ook meteen relevante hashtags te zien. Check of hier nog iets interessants voor jou tussenstaat en kijk naar hoevaak ze gebruikt worden. Vallen ze binnen de norm? Check dan even of hij aansluit bij wat je zoekt door er op te kikken en schrijf hem op je lijstje erbij!
Ook hier kun je weer even spieken bij deze mensen welke hashtags zij gebruiken, en op deze manier heb je vrij snel heel wat relevante hashtags gevonden.

➜ Ik raad je aan om hashtagssets te maken en deze op te slaan op je telefoon.
Het algoritme wordt namelijk niet blij van elke keer dezelfde hashtags. Dat wordt gezien als spam en het geeft de indruk dat je alles automatisch post en zelf dus niet erg actief bent.
Daarom raad ik je aan standaard 3 hashtagssets (van 30 hashtags) te maken met verschillende hashtags. Ze hoeven echt niet allemaal uniek te zijn maar zorg dat je 3 sets hebt waarin wat afwisselende hashtags zitten.
Gebruik iedere keer dat je post een andere hashtagset.
Je kunt bij het plaatsen eventueel een of twee hashtags veranderen in een hashtag die te maken heeft met je post.
(of standaard hashtagsets maken van 29 hashtags en er per post een toevoegen die met je post te maken heeft)

Doe één keer in de 3 of 4 maanden even een nieuw onderzoek en check weer of je hashtags nog relevant zijn en niet TE populair. Zoek naar wat nieuwe hashtags en pas je sets weer wat aan. Zo blijf je up to date.

Waar plaats je je hashtags?

Je kunt je hashtags in je omschrijving van je post plaatsen. Dat is handig wanneer je plant met Later, omdat je ze dan al toe kunt voegen aan je omschrijving en ze niet op het moment van plaatsen hoeft toe te voegen.

Een tweede optie is ze in de eerste comment (reactie) te plaatsen.
Dit heeft mijn voorkeur omdat je jouw volger dan niet verveelt met jouw doelgerichte hashtags. Ten tweede omdat je meer ruimte hebt voor je omschrijving en ten derde omdat ik het rustiger vind.
Het nadeel is dat je ze dan altijd toe moet voegen op het moment van plaatsen, en dat dit binnen een minuut moet omdat ze anders niet meer werken.

Ik heb daarom gewoon mijn hashtagsets gekopieerd in een notitie op mijn telefoon en kopieer en plak deze meteen na het plaatsen in de eerste comment.
Om ze niet zichtbaar te laten zijn zetten mensen er ooit eerst 3 puntjes of sterretjes boven maar dat is niet noodzakelijk.