Instagram Algoritme en Data Copy

We gooien er nog wat interessante termen tegenaan…

NOTIFICATIES
Je krijg van bijna alles een notificatie (een melding dus) op Instagram.

Als je een nieuwe volger hebt, als mensen je een DM sturen, als jouw verhaal gedeeld wordt of als je een reactie hebt op je post.
Je kunt dus altijd rechtstreeks zien wat er gebeurt en hier meteen op reageren. Als iemand jouw tags in een verhaal kun je dat meteen zelf delen.
Je ziet dit doordat je hartje rechtsboven rood wordt (voor likes en reacties) of het vliegetje rechtsboven (voor prive-berichtjes)

DM:
Een direct message: een prive berichtje dus.
Met deze functie kun je iemand een persoonlijk privé-berichtje sturen, en kunnen mensen jou een berichtje sturen.
Je vind deze optie onder het vliegertekentje rechtsboven. Deze kleurt op bij een bericht.
Wanneer je op iemands profiel bent en je wilt hem of haar een privebericht sturen klik je op de optie ‘Bericht’ onder de biografie.

HET ALGORITME:
Het welbekende (maar niet te doorgronden) algoritme.
Ieder social media kanaal heeft een algoritme. En het nadeel van zo’n algoritme is dat niemand precies weet hoe het werkt.
Wel is duidelijk dat je feed van Instagram niet chronologisch op de tijdlijn geplaatst wordt maar dat daar een shifting in wordt gemaakt.
Het algoritme toont berichten op basis van het zoek en gebruikersgedrag van de gebruiker.
Kijk jij dus vaak foto’s van honden, dan krijg je automatisch meer honden te zien.
Bekijk jij altijd de stories van één bepaald persoon dan komt deze persoon automatisch vooraan te staan en zul je deze dagelijks voorbij zien gaan komen.
Instagram weet geen directe relaties tot mensen maar ziet dus wel met wie jij veel interactie hebt. Dit account komt dat op een soort ‘favorietenlijstje’ te staan en wordt vaker getoont. Dat geldt dus ook voor jouw volgers.
En als je het zo bekijkt begrijp je ook waarom het belangrijk is om regelmatig aanwezig te zijn. Wanneer je een week niks post wordt er dus ook niets gepost voor jouw volgers en komen andere account hoger op hun lijstje te staan.

Het hangt er natuurlijk ook nog van af hoeveel mensen iemand volgt. Iemand die 50 mensen volgt zal meer feed van diegene zien dan iemand die 5000 mensen volgt..

Instagram wil kwaliteit bieden en daarom zorgt het algoritme ervoor dat ‘goede content’ voorrang krijgt.
Dit houdt in dat een bericht of foto die het goed doet nog eens extra wordt uitgelicht waardoor ze nog beter gaan scoren.
Het is dus best een uitdaging om zichtbaar te worden bij jouw doelgroep. Geef het dus de tijd en wees consistent aanwezig.

Wat is er wel bekend over het Instagram algoritme?

✔ Het algoritme beloont interactie. Zorg dus dat je reageert op anderen en regelmatig aanwezig bent. Zeker net voor en na het posten.

 ✔  Zoals ik hierboven al vertelde houdt het algoritme van Interactie, wat ook betekent dat het houdt van echte mensen.
Natuurlijk kun je inplannen, maar automatisch posten wordt afgeraden omdat je dan door het algoritme als Spam wordt gezien. Gebruik om deze reden ook wisselende hashtagsets. Het algoritme houdt niet van automatisering en dat wordt dus afgestraft.

 ✔  Het feit dat video’s voorrang krijgen op foto’s is een fabel, maar stel dat jouw volger 80% meer video’s kijkt dan foto’s dan is dat een seintje voor het algoritme dat deze persoon liever video’s kijkt. Deze persoon zal dus meer video’s dan foto’s te zien krijgen.

 ✔  Wissel af met de functies van Instagram, en maak gebruik van nieuwe functies. Dat vind Instagram natuurlijk fijn!

 ✔  Je hoeft echt niet IEDERE dag aanweizig te zijn maar probeer er wel wat consistentie in te houden.
 Wat ik doe om niet elke dag te MOETEN is mijn posts vooraf inplannen en ook 2 of 3 vooraf en kant en klare stories klaar te hebben staan (bijvoorbeeld ter promotie van mijn e-book)  Deze plaats je alsnog zelf met hashtags erbij, maar je hoeft er dan geen half uur of uur voor uit te trekken.

DATA BEKIJKEN

Als je Instagram zakelijk inzet wil je natuurlijk ook een beetje weten hoe je bereik is en of er interactie is met je account. Ook is het fijn om te kunnen checken welke posts het beter doen dan anderen, en te analyseren waarom dat zo zou kunnen zijn. Op die manier kun je jouw content aanpassen op je doelgroep/ideale klant.

Wanneer je bij een van je geplaatste story’s omhoog swiped krijg je een overzicht van iedereen die je story heeft gezien.

Als je op het diagrammetje klikt zie je wat mensen gedaan hebben.
Je ziet het aantal weergaven en bij ‘volgers’ zie je wie je extra zijn volgers.

Onder ‘navigatie‘ zie je wat mensen hebben gedaan:
➜ Terug is als mensen teruggaan naar de vorige story om hem nog eens te bekijken. Dat kan zijn omdat ze hem leuk of grappig vinden maar het kan bijvoorbeeld ook zijn omdat je te veel tekst gebruikt en mensen hem niet af konden lezen.
➜ Volgende is als mensen doorgaan naar je volgende storie.
➜ Volgend verhaal is als mensen verder swipen naar je volgende storie
➜ Verlaten is als mensen weggedrukt hebben tijdens je storie.
Hier kun je dus uit opmaken hoe interessant jouw storie was voor je volger.

Je kunt deze gegevens, en ook die van je berichten bekijken in de statistieken.

Klik hiervoor op het hamburgermenu’tje  en klik vervolgens  op statistieken.
Hier zie je wat er op jouw account gebeurt.
Hoeveel account je hebt bereikt, hoeveel interactie er is met je account, je totaal aantal volgers en daarna kun je de data van je berichten en story’s inzien.
Als je bij je berichten en je verhalen op het pijltje naar rechts klikt krijg je het overzicht van je berichten of je stories.
Bovenaan zie je 3 pijlers met ALLES, BEREIK EN AFGELOPEN JAAR (standaard)
Door op het pijltje te klikken kun je hier selecteren wat je wilt zien.

Als je een analyse wilt doen en je doet die bijvoorbeeld een keer per maand dan klik je op ‘afgelopen 30 dagen.
Bij ‘alles’ kun je vervolgens selecteren of je nog specifiek foto’s of video’s wilt zien, maar als je daar ‘alles’ selecteert zie je ook het verschil. De belangrijkste optie is BEREIK. Hier selecteer je wat je wilt weten.

Je kunt hier zien hoe vaak je post of story gezien is, hoeveel interactie er is geweest met dit bericht, hoeveel mensen na dit bericht je profiel bezocht hebben of hoe vaak je post is opgeslagen.
Op die manier kun je zien welke posts het beter deden dan anderen en kun je daar je conclusies uit trekken.
Zo zie je bijvoorbeeld bijna altijd dat posts met een foto van jezelf of een video het beter doen dan posts met een tekst.

UPDATES NIEUWE FUNCTIES.
Het kan zijn dat jouw vriendin een bepaalde functie heeft en jij deze nog niet hebt. Zo gaat dat bijvoorbeeld met een muziekfunctie en de nieuwe functie Reels. Deze functies worden stap voor stap uitgerold en worden vaak eerst getest en daarna geoptimaliseerd.
Zo komt het dus voor dat de ene Instagramgebruiker een functie al heeft, en de ander echt pas een aantal maanden later.