Een winactie organiseren met facebook Copy

Facebook is een geweldig kanaal om een mooie deel-en-win actie op te zetten.

Waar ik het op insta niet aanraadt om al je vrienden en familie toe te voegen is dit juist de kracht van Facebook.
Als jij een trouwe Facebook achterban hebt is het heel erg makkelijk om deze personen te vragen je te helpen met het delen van een bericht of actie.

Als namelijk maar 10 mensen jouw bericht delen, maar zij hebben allemaal zo’n 300 of 400 vrienden, dan wordt je bereik heel snel, heel groot.

De voordelen van een winactie:

✔ Het vergroot je bereik enorm. Winacties doen het nog steeds goed, en als je er goede voorwaarden aan stelt, zoals like, deel, tag een vriend, of laat een reactie achter dan kun je heel veel mensen bereiken.

✔ Je komt dichter bij je ideale klant. Je kunt zien wie je bericht liken delen en wie er reageren, en kunt op die manier een veel beter beeld krijgen van jouw doelgroep en hun interesses.

✔ Je kunt hier met een beetje een goede strategie andere potentiële klanten uit halen. Zo heb ik laatst een win-actie ingezet op Facebook en Instagram voor en gratis website. Nu is dat een behoorlijke ‘prijs’ maar juist met kleinere producten en diensten werkt dit heel erg goed.

Waarom ik het toch gedaan heb is om mijn bereik te vergroten en weer een website toe te voegen aan mijn portfolio.
Bij mij winactie konden mensen een website winnen door hun e-mailadres achter te laten. Op deze manier kon ik ze na de actie mailen met een aanbod om de website alsnog te maken met een korting EN ik heb weer heel wat mensen toe kunnen voegen aan mijn mailinglijst.

Dit is een investering op de langere termijn dus. Ik weet namelijk dat de mensen op deze lijst al interesse hebben in mijn aanbod. Ze zijn dus al
warm.
Wanneer je een e-mailadres hebt kun je deze mensen gerichte mails met jouw aanbod sturen en worden ze wellicht alsnog klant bij je.

Wil jij zelf een winactie gaan organiseren denk dan aan de volgende punten:

1.  Wat is het doel van de winactie?
Meer bereik? Engagement?
Meer volgers/likes?
Dichter bij je ideale klant komen?
E-mailadressen verzamelen?

Op basis daarvan ga de winactie inzetten.
Wat heb je daarvoor nodig? Likes? Delen? Reacties?

2.  Bereid je actie goed voor!

➜ Leg heel duidelijk uit wat er gevraagd wordt van je volgers. Wat moeten ze doen om kans te maken. Maak dit niet TE uitgebreid maar zorg er wel voor dat je er zelf iets mee opschiet. Liken en volgen is dus vaak wel een vereiste.

➜ Stel ook regels of voorwaarden op. Denk aan een geldigheidsduur, inschrijftermijn, uitzonderingen, afspraken of voorwaarden waar je deelnemer aan moet voldoen.

➜ Bedenk dat er vaak bepaalde richtlijnen gelden voor het opzetten voor een winactie en voorkom dat je bericht verwijderd, of zelfs je account geblokkeerd wordt omdat jij je niet aan de richtlijnen van Facebook en Instagram houd. Op DEZE pagina lees je meer over de richtlijnen van Facebook en op DEZE meer over die van Instagram.

3.  Bedenk een goede aanleiding voor de winactie. Denk aan je verjaardag, een feestdag of een zoveeljarig bestaan.

4.  Denk de handelingen uit die je moet klaarzetten voor je start:
➢ Ga je een foto of wellicht video inzetten om te promoten?
➢ Schrijf een killer advertentietekst met een duidelijke call to action.
➢ Maak eventueel op je website een specifieke pagina aan waar je mensen heen verwijst en zet deze URL in je beschrijving.
➢ Maak mensen vast nieuwsgierig door een aantal dagen voor je de winactie online zet vast te vertellen wat je gaat doen.
➢ Denk welke informatie jij wilt verzamelen en hoe je deze kunt analyseren.
➢ Zorg dat jouw ‘prijs’ klaarstaat.
➢ Bepaal de duur van je winactie en vermeld deze duidelijk
➢ Bedenk vast hoe je de ‘prijsuitreiking gaat doen en hoe je deze bekend gaat maken.
➢ Zorg dat alles klaar staat zodat je winactie een daverend succes wordt!