Een gratis weggever Copy

Een weggever is een laagdrempelig (liefst gratis) product op je website.
De weggever kan bijvoorbeeld zijn in de vorm van een gratis e-book, checklist of videoreeks. Maar het kan ook een gratis kennismakings of strategiegesprek zijn.
Een weggever wordt vaak ingezet om meer verkeer naar je website te krijgen en om je bezoeker op een laagdrempelige manier kennis met je te laten maken zodat deze nog eens bij je terugkomt.

Waarom zou je een weggever inzetten?

  • Je kunt je kennis delen.
    Besteed dan ook even tijd aan een goede weggever, en bied waarde.
  • Het schept vertrouwen.
    Doordat jij waarde bied in je weggever kun je een voorproefje laten zien van wat jij in huis hebt.
  • Je kunt je weggever plaatsen in ruil voor een e-mail adres. Daarmee kun je meteen een e-mail bestand opzetten om bezoekers op de hoogte te houden of te voorzien van extra tips, adviezen en aanbiedingen.
    Het doel is om hiermee klanten aan je te binden, en een stukje vertrouwen op te bouwen.
    Zie dit niet als stalken. Iemand bezoekt je website omdat hij geïnteresseerd is in je product of dienst. Hij vult zijn e-mailadres in, dus heeft er dat voor over.
    Bovendien kun je onder elke mail een uitschrijf-optie plaatsen. Dat is wel zo netjes. Je geeft hiermee de bezoeker de mogelijkheid zich op elk gewenst moment uit te schrijven.Wanneer je kiest voor een optie om in te schrijven op de nieuwsbrief, om je blogs te lezen of om je te volgen op social media: Geef dan aan waarom. Bijna niemand vraagt een nieuwsbrief aan omdat jij dat vraagt. Ze willen er iets voor terug.
    Schrijf bijvoorbeeld: ‘Wil jij elke week een tip om je social media beter in te zetten? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.’

Zelf een weggever maken?

Een gratis E-book of checklist kun je eenvoudig zelf maken in Canva.
Kies een template of kies de optie a4 en ga aan de slag met een lay out en teksten.
Je kunt je e-book opslaan in Canva en daarna downloaden.
Wil je je e-book of checklist graag interactief maken, zodat men het digitaal in kan vullen of af kan vinken? Gebruik dan PDF escape. Ook een online tool waar je je e-book kunt uploaden en eenvoudig een link toe kunt voegen of velden aanvinkbaar kunt maken. Ook kun je tekstvlakken invulbaar maken.

Voor de meeste ondernemers is het interessant om een e-maillijst op te bouwen en dus een e-mailadres te vragen in ruil voor het gratis e-book.
Hiervoor vult de bezoeker dan meestal een contactformulier in.
Het voordeel hiervan is dat je dan ook geen zwaar bestand op jouw website hoeft te plaatsen maar dat je het e-book dan via de e-mail naar je (potentiële) klant verstuurd.

Niet iedereen wil zomaar zijn emailadres invullen. Vermeld dus altijd je algemene voorwaarden en privacyverklaring en stel je bezoeker gerust, met een tekst als: ‘Wees gerust, je gegevens zijn veilig bij mij’.

Het versturen van je e-mail en nieuwsbrief kun je overigens allemaal automatisch instellen door een opt-in pagina te maken op je website, en hier een e-mail-marketingsysteem aan te koppelen.
Wanneer klanten zich inschrijven krijgen ze automatisch een mail met je nieuwsbrief of e-book.

Dit kun je nog verder uitbreiden door deze personen daarna nog extra mails te sturen, om tips te delen, om kennis met je te maken, en uiteindelijk een leuk aanbod te doen. Dit heet een salesfunnel.
Maar dat is weer een project opzich wink Wil je hier meer over weten, stuur me dan even een mailtje.

Voor webshops werkt het om een eenmalige korting of voucher aan te bieden. Het klinkt allemaal heel cliché, maar HET WERKT.

Ga je zelf maar na. Wanneer ik een grote bestelling bij de H&M plaats vind ik het ook interessant om een korting te ontvangen.

Dus schrijf ik me in voor de nieuwsbrief.
Regelmatig gebeurd het nu, dat ik een nieuwbrief krijg met een aanbieding, en deze vanuit daar bestel.

Het werkt gewoon. Voor de klant en voor jou. Win-Win dus.