Domeinaam en Hosting Copy

Je domeinnaam en hosting vastleggen. Dat is toch wel het allereerste begin.
En meteen vaak een moeilijke keuze.
Hiervoor zijn tegenwoordig namelijk HEEL VEEL aanbieders.

Voor degene die nog geen idee hebben wat een hosting en domeinaam nu precies inhouden leg ik dat nog even kort uit.
Je kunt een domeinnaam omschrijven als jouw online adres, en de hosting is eigenlijk het huis wat op dat adres staat.

JE DOMEINNAAM
Je domeinnaam kun je simpel omschrijven als jouw ADRES op het internet. Je tikt de URL (het adres) in van degene die je zoekt, en je komt op de juiste website terecht. 

Als je nog niet direct een website gaat maken maar wel vast je domeinnaam vast wilt leggen kun je dat vast doen zonder hosting af te sluiten. Wel raad ik je aan om meteen even goed te kijken waar je dat doet en of je daar ook hosting af kunt sluiten.
Het is namelijk wel mogelijk je domeinnaam later te verhuizen naar een hostingpartij, maar dat geeft vaak best wat ‘gedoe’. Het is gewoon mogelijk, maar het scheelt nogal bij de ene of de andere hoster hoe makkelijk dit gaat. Het is dus mogelijk, maar als je nog een domeinnaam vast moet leggen zou ik zeggen: Kies meteen voor een goede partij waar je ook de hosting af wilt sluiten.

HOSTING
Hosting is eigenlijk het huren van een stukje online opslag, geheugen en een server bij een webhoster.  Het hierboven genoemde HUIS dus. De webhoster zorgt ervoor dat je website functioneert en dat je een zakelijk emailadres kunt koppelen en gebruiken.
De hoster voert updates uit en zorgt voor de beveiliging. 

Webhosting heb je nodig vanaf het moment dat je je website daadwerkelijk op gaat zetten en wanneer je wilt gaan mailen vanaf je zakelijke emailadres.

AANVRAGEN VAN EEN DOMEINNAAM EN WEBHOSTING

Je kunt je domeinnaam en hosting bij verschillende partijen regelen. Maar ik adviseer om dit altijd bij een en dezelfde partij te doen.
Dit kan tegenwoordig bijna overal, en het kan je een hoop gedoe schelen wanneer je ergens tegen aan loopt.  Je hebt dan één vast aanspreekpunt.

Een aantal hostingpartijen die goed bekend staan zijn:

– Antagonist
– Siteground
– Hostnet

Deze scoren allemaal goed wat betreft functionaliteit en service.
Zelf heb ik vanaf het begin gekozen voor Siteground, en was ik erg tevreden over de service.
Hoewel deze geen Nederlandstalige klantenservice heeft, is het goede nieuws dat ik deze ook nog nooit nodig heb gehad.
En dat zegt genoeg denk ik.
Ik vind Siteground heel overzichtelijk en erg  gebruiksvriendelijk.
Daarentegen wordt de hosting na het eerste jaar een behoorlijk stuk duurder en teken je meteen voor 1 tot 3 jaar bij.
Daarom ben ik ook de mogelijkheden gaan bekijken bij  Antagonist, een Nederlandse hoster die relatief gezien een stuk goedkoper is, en echt een geweldige klantenservice heeft. Antagonist scoort het hoogste in klanttevredenheid in Nederland momenteel.

Momenteel werk ik samen met Roelinde Brons van Webstudio 25.
Zij bied hostingpakketten en onderhoudspakketten aan. Het voordeel hiervan is echt het persoonlijke contact en één contactpersoon. Je hebt meer persoonlijke aandacht en kunt met je vragen altijd bij haar terecht.
Zeker als je zelf geen zin en tijd hebt om met domeinnaam, hosting, of onderhoud bezig te zijn, raad ik je Roelinde aan.

Wanneer je je domeinnaam al hebt vastgelegd, en je wilt nu hosting af gaan sluiten, dan is het ook mogelijk je domeinnaam te verhuizen naar de hoster waarvoor je kiest.
Soms werkt dat wat omslachtig en het kan een aantal dagen duren.
Doe dit dus alleen als het echt nodig is.
Roelinde bied gratis verhuizing aan wanneer je overstapt naar haar hostingpakket.

Maak je eigen website in WordPress

Wat is belangrijk om te checken?

WERKT DE HOSTER MET WORDPRESS?
Ik raad echt aan meteen te starten met WordPress. In de module adviezen vertel ik je meer over de voordelen van WordPress.
Het komt er op neer dat WordPress de ideale basis is voor jouw website omdat je er alles mee kunt. Je loopt niet na een half jaar tegen de beperkingen van jouw doehetzelfbuilder aan, waardoor je weer van voor af aan kunt beginnen met jouw website, en al je tijd en moeite die je erin hebt gestoken verloren gaat.

BIEDEN ZE EEN SSL CERTIFICAAT AAN?
Dit certificaat zorgt voor een beveiligde verbinding van je website. Je website krijgt dan een HTTPS in plaats van HTTP.
Dit zorgt voor veilig verkeer, het veilig verwerken van privacygevoelige gegevens, en het verhoogt je betrouwbaarheid en vindbaarheid in zoekmachines.
Dit certificaat wordt door bijna iedere hoster aangeboden en is in veel gevallen gratis. Wij gaan deze verbinding heel makkelijk inschakelen door een plugin te gebruiken.

AANBIEDINGEN
Vaak bieden hosters een paar maanden gratis hosting of hosting met fixe korting aan. Kijk ook even wat je daarna gaat betalen.
Vergelijk dit en kijk wat je gemiddeld per maand betaald en wat je daarvoor krijgt.

KEUZE VAN JE PAKKET
Wil je 1 of meerdere websites maken?
Vaak kun je kiezen tussen verschillende pakketten. Het verschil zit hem vaak in het aantal websites, emailadressen, en je (online) opslag. Kies voor minimaal 5 GB aan opslag.
Vaak is het gewoon mogelijk om gedurende je abonnement op te schalen of uit te breiden. Als je twijfelt start dan gewoon met het basispakket. Upgraden is altijd mogelijk.
Bij je hosting zit eigenlijk altijd een zakelijk e-mailpakket. Deze is gekoppeld aan je website, maar moet je bij hosters als Antagonist en siteground wel zelf instellen.
Stel dit meteen goed in zodat klanten straks je contactformulier op je website in kunnen vullen en de mail direct in je mailbox terecht komt.

INSTALLEER WORDPRESS VIA JE WEBHOSTER

Mijn advies is om WordPress altijd via je hoster te installeren op je website, en niet via WordPress.com.
Waarom niet? Dit lijkt verleidelijk omdat dan in eerste instantie de hosting gratis is. Maar je bent erg beperkt in de functionaliteiten en in het gebruiken van thema’s en plugins. Daarbij krijg je via WordPress.com een omgeleide URL. Dus niet gewoon je domeinnaam. Dit kan minder betrouwbaar overkomen. 
Ook mag WordPress adverteren op jouw website. Je krijgt dus ook ongevraagde advertenties op je website.
Wil je dit allemaal niet, en wil je meer functionaliteiten, een normale link, of geen advertenties, dan ga je daarvoor extra betalen.
En dan ben je uiteindelijk veel meer kwijt dan bij een gemiddelde hostingpartij.

Mijn advies dus:

Kies één hostingpartij waar je je domeinnaam EN hosting vastlegd, en download hier WordPress.
Kom je er niet uit? Neem dan even contact met me op!

Krijg je helemaal jeuk van het domeinnaam en hostinggebeuren en zou je dit graag uit handen willen geven?
Neem dan contact op met Roelinde en je hebt er geen omkijken naar!