Afbeeldingen verzamelen Copy

Om ervoor te zorgen dat je bezoeker niet ALLEEN maar teksten te verwerken krijgt, gebruik je afbeeldingen om je website wat speelser te maken. Afbeeldingen (zeker als deze van jouzelf zijn) geven je website ook meer persoonlijkheid.
In principe kun je grotendeels zelf bepalen hoe je dit gaat indelen. Maak in ieder geval gebruik van goede kwaliteit foto’s.

Wanneer je zelf het merk van je bedrijf bent doe je er verstandig aan om foto’s van jezelf op je website te plaatsen. Dit is namelijk voor je bezoeker al een eerste laagdrempelige manier van kennismaken met jou.
Wanneer je niet echt geschikte foto’s van jezelf hebt kun je overwegen een fotoshoot te laten maken.
Er zijn tegenwoordig veel fotografen die speciale ‘brandshoots’ aanbieden. Deze foto’s kun je voor zowel je website als je social media gebruiken.
Ik ben vòòr, omdat het er toch net wat professioneler uitziet, maar deze keuze is helemaal aan jou.
Voor mij persoonlijk helpt het, omdat ik niet snel tevreden ben over mezelf op een foto.
Een goede fotograaf weet jou op het juiste moment vast te leggen en laat jou zien zoals je bent.

Misschien wil je, naast foto’s van jezelf ook afbeeldingen van je werk of niche gerelateerde afbeeldingen gebruiken.
Als je fotograaf of interieurstylist bent, of in de foodinsustrie werkt gebruik je waarschijnlijk vooral eigen foto’s.
Heb je niet veel eigen foto’s dan kun je ook gebruik maken van rechtenvrije stockfoto’s. Je hebt hiervoor verschillende websites met een gratis of betaald aanbod aan foto’s.
Websites die je hiervoor kunt gebruiken zijn:

  • Pexels.com
  • Unsplash.com
  • Flickr.com
  • Freeimages.com
  • En ja daar is hij weer: Canva!

Zeker met het betaalde Canva-account heb je keuze uit heel veel gave stockfoto’s.

Haal nooit zomaar afbeeldingen van Google.
Je kunt hier echt grote problemen mee krijgen omdat je geen rechten voor deze afbeeldingen hebt. Kies dus altijd voor een van bovenstaande websites of een andere website waarvan je de afbeeldingen mag gebruiken.

Wat betreft formaten voor de foto’s kun je (ongeveer) de volgende afmetingen aanhouden:

  • Normale foto 1200×1200 pixels. Rechthoeking 1200 bij 800 pixels.
  • Kleine foto (ook voor telefoonformaat) 350×350 of 500×500 pixels.
  • Header 1920×1080 pixels

    De afmetingen van foto’s zijn geen vaststaand feit. Dit geeft een indicatie. Zorg vooral dat je afbeeldingen niet te zwaar zijn. (wat betreft mb/kb’s)
brigit

Om al je foto’s makkelijk hetzelfde formaat te maken zonder knippen, plakken en bijsnijden kun je Canva gebruiken. Je kunt hier een formaat instellen en daar je foto inslepen.
Voordeel hiervan is dat al je foto’s even groot en in dezelfde verhouding op je website staan.

Je kunt ze opslaan in een map of meteen downloaden en in een map op je computer zetten. Zo hoef je bij het uploaden niet meer te zoeken maar upload je de hele map in een keer.

Wanneer foto’s erg zwaar zijn (veel mb’s) kun je ze verkleinen met de gratis tool:  Optimazilla of Tiny PNG.
Met deze tool upload je heel makkelijk een foto die meteen verkleind wordt (vaak de helft of meer, en die je dan meteen weer kunt downloaden.
Ik raad altijd aan al je foto’s hier een keer te uploaden zodat ze minder zwaar zijn voor je website. Je zult namelijk zien dat je al snel heel wat afbeeldingen op je website hebt staan. Zorg dus dat je ze zo licht mogelijk upload door ze altijd eerst door deze tool te halen.

Als je een video wilt uploaden op je website plaats die dan eerst op You-tube en plaats de URL op je website zodat de je de video niet rechtstreeks op je website hoeft te plaatsen. Een video rechtstreeks op je website plaatsen kost veel te veel ruimte en capaciteit van je website.

Hieronder vind je 2 video’s over het uploaden van je video’s op you-tube en het verkleinen van je afbeeldingen met Canva en Tiny PNG.